Na Hradě je potřeba odstranit zátarasy, říká architekt Pleskot

Události, komentáře: Architekt Josef Pleskot (zdroj: ČT24)

Je potřeba zbavit se všech zátarasů, řekl v pořadu Události, komentáře architekt Josef Pleskot v souvislosti s úpravami na Pražském hradě. Nově zvolený prezident Petr Pavel opakovaně prohlásil, že o spolupráci s ním stojí. Pleskot vytvořil na Hradě zatím poslední architektonickou dominantu – průchod valem Prašného mostu v Jelením příkopě. Je tak možné, že jeho stopa zde zesílí.

Podle Pavla musí být prvním krokem odstranění fyzických zábran, kvůli kterým se před sídlem prezidenta tvoří dlouhé fronty.

„Pořád je před námi dost prostoru. Pořád je co interpretovat, pořád je co zdokonalovat, ale zásadně je potřeba zbavit se všech zátarasů, které tam existují, v tom s panem prezidentem naprosto souhlasím,“ uvedl Pleskot.

V souvislosti s minulými úpravami osobních prostor na Hradě dodal, že šlo o to, jaká tam byla osobnost a jaká byla nálada ve společnosti.

„A my jsme, nebo aspoň já, když budu mluvit za sebe, jsem plný naděje, že společnost zase bude trošku radostnější, veselejší a že i obrázky z osobních prostor, z toho vlastního prostoru, kde se prezident pohybuje, pracuje, budou trošku lepší,“ uvedl.

Spolupráce s Václavem Havlem

Prezident Václav Havel si v minulosti vybral za architekta Bořka Šípka. „Byl mu vkusem bližší, Bořek byl méně strohý, veselejší, radostnější, možná se to tak zdálo panu prezidentovi Havlovi, vybral si ho a mně se to líbilo,“ dodal Pleskot.

Tunel pod Prašným mostem
Zdroj: Markéta Vojtíková/ČTK

Také Pleskot však s Havlem spolupracoval, a to na průchodu valem Prašného mostu, který získal několik ocenění. „To byla zajímavá záležitost, protože Václav Havel chtěl, aby to propojení vzniklo, on byl skutečně prezidentem propojování, člověkem propojování. A toužil po propojení v Jelením příkopu,“ uvedl Pleskot s tím, že Havel se oceněním, která průchod získal, divil. „On říkal: ‚Já vůbec nechápu, jak je možné, že tahle chodba, tenhle tunel, dostává tolik ocenění.‘“ 

Kromě případných architektonických úprav Pražského hradu by si architekt ale také rád našel čas i na další práci. V této souvislosti zmínil jednu ze svých nejznámějších realizací – Bolt Tower v Ostravě-Vítkovicích, která je nedokončená. „Já jsem na ni velmi pyšný a rád bych na ní ještě dál pokračoval. Jak to bude vypadat teď v budoucnu, opravdu nevím. S panem prezidentem Pavlem jsem ještě nemluvil. Uvidíme, co mě čeká,“ uvedl.

Bolt Tower
Zdroj: Jiří Částka/ČTK