Neumím si představit, že by Pavel trvale úřadoval v Černoučku. Hrad disponuje výběrem, míní bývalý protokolář

Studio 6: Bývalý ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Miroslav Sklenář (zdroj: ČT24)

Pro Petra Pavla se jeho zvolením do úřadu prezidenta mění řada věcí. On i jeho rodina dostali přidělenou ochrannou službu a nyní ho čeká mimo jiné rozhodnutí o stěhování. Podle bývalého ředitele protokolu Kanceláře prezidenta republiky Miroslava Sklenáře by mohl úřad vykonávat i ze svého současného bydliště v obci Černouček, spíš se ale nabízí areál Pražského hradu či Lány.

Pavel by sice mohl podle Sklenáře stejně jako Václav Havel úřadovat ze svého bydliště, bývalý ředitel protokolu si ale neumí představit, že by ve svém domě v Ústeckém kraji zůstal trvale. Komplikovalo by to třeba státní návštěvy. Do Černoučku by se ale mohl vracet třeba na víkendy.

V prostorách Hradu se mu nabízí třeba Lumbeho vila, kterou si za bydliště zvolil Miloš Zeman i Václav Klaus, nebo rezidence v Královské zahradě. Možností ale podle Sklenáře může být i sídlo v Lánech.

Pavla také nyní čeká sestavování týmu, který obsadí posty v Kanceláři prezidenta republiky. Následně nastane výměna týmů Petra Pavla a stávajícího prezidenta Miloše Zemana v prostorách Pražského hradu, což může být podle Sklenáře – například i ve srovnání s výměnou premiéra – logisticky náročný proces. „V případě Hradu je to poměrně citlivější, protože je to symbol české státnosti,“ vysvětluje. „Aby chodily po Hradě dva týmy, dva prezidenti, to by se asi nehodilo,“ dodává bývalý ředitel hradního protokolu.

Ideální variantou je podle něj, aby tým nastávajícího prezidenta úřadoval z kanceláří mimo Hrad, dokud stávající tým areál neopustí – jako to bylo v roce 2013, kdy do úřadu nastupoval Miloš Zeman. Domnívá se ale, že přechod bude i v tomto případě hladký. Naschvály by prý nečekal ani kvůli auditu, který Pavel slíbil na Hradě provést po Zemanově odchodu.

Se vstupem do úřadu bude Pavlovi kromě klíče od korunovačních klenotů propůjčen po dobu funkčního období i Řád bílého lva. O půlnoci z 8. na 9. března o něj naopak přijde Miloš Zeman. Senát a Poslanecká sněmovna mohou následně rozhodnout, zda mu ho udělí doživotně, jako se to stalo v případě Václava Havla. V případě Václava Klause mu řád udělil až dodatečně prezident Zeman v roce 2019.