Šarapatka podal exekuční návrh na Zemana, chce soudem nařízenou omluvu

Bývalý poradce Miloše Zemana Zdeněk Šarapatka podal na prezidenta exekuční návrh, kterým se chce domoci omluvy za jeho výrok, že ho jako tehdejší premiér z úřadu vlády vyhodil pro neschopnost. Šarapatka to napsal na Twitteru. Omluvu Zemanovi pravomocně nařídil soud, prezident se však ve stanovené lhůtě neomluvil. Zemanův advokát Marek Nespala už dříve řekl, že proti soudnímu rozhodnutí podal dovolání a požádal Nejvyšší soud o odložení vykonatelnosti rozsudku.

„Exekuční návrh byl podán, nakolik omluva k dnešnímu dni nepřišla. Návrh na exekuci byl podán k Exekučnímu úřadu pro Prahu-západ, soudnímu exekutorovi Mgr. Dušanu Šnaiderovi. Jeho obsahem je toliko návrh na exekuci k vymožení nepeněžitého plnění, která se provádí prostřednictvím postupně ukládaných pokut, vymáhaných exekutorem jako jakékoliv jiné peněžité plnění,“ vysvětlil Šarapatkův advokát Artur Ostrý.

Zemanův advokát Marek Nespala už dříve řekl, že proti soudnímu rozhodnutí podal dovolání a zároveň požádal Nejvyšší soud o odložení vykonatelnosti rozsudku. V pondělí uvedl, že omluva jakožto náhrada nemajetkové újmy „je plnění nevratné“. Jde podle něj o mimořádně složitý případ, který může judikovat až Nejvyšší soud.

To, že Šarapatkův advokát podal návrh na exekuci, byl podle Nespaly „zcela očekávatelný krok“. „Omluva je uspokojení, které je nevratné a je vymáháno exekucí, takže podle našeho názoru jsou splněny všechny předpoklady pro odložení jejího výkonu, jak to zakotvuje občanský soudní řád,“ vysvětlil.

Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček v pondělí potvrdil, že návrh na odklad vykonatelnosti Nejvyšší soud obdržel 10. ledna, zatím o něm nerozhodl. Dovolání zatím soud neevidoval.

Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka ale odešel z úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, po dohodě. Bývalý poradce u soudů už dříve docílil omluvy za výrok od ministerstva financí, Ústavní soud ale rozsudky následně zrušil s tím, že za výroky nese odpovědnost Zeman jako soukromá osoba, Šarapatka proto podal novou žalobu mířící na prezidenta, které soudy pravomocně vyhověly.