Nejtěžší bylo vidět děti, které migranti s sebou měli, popisuje policistka misi na řecké hranici

Události ČT: Čeští policisté se vrátili ze zahraniční mise (zdroj: ČT24)

Před koncem roku se vrátili ze zahraničních misí čeští policisté, kteří dlouhodobě pomáhají s hlídáním hranic Schengenského prostoru. Poblíž řeckých hranic zasahují rok co rok při zadržování zhruba deseti tisíc běženců, na maďarsko-srbské hranici to bývá ještě víc. Mise budou pokračovat i příští rok.

Od roku 2019 se zkušenosti českých policistů z hranice Severní Makedonie a Řecka nemění. Soňa Forejtarová byla na misi dvakrát a některé běžence zadržela s kolegy opakovaně. „Nejtěžší je asi vidět ty děti, které migranti s sebou měli,“ říká policistka.

U termovize trávila třináctihodinové směny. Skupiny až sto padesáti běženců v blízkosti hranice pro ni byly běžnou praxí. Souřadnice pak okamžitě předávala hlídkám.

Počet migrantů zadržených českými policisty na hranici Severní Makedonie a Řecka
Zdroj: ČT24

Od doby, kdy v zemi působí, čeští policisté zadřeli téměř 46 tisíc běženců. V lednu odjede do Severní Makedonie poslední kontingent na základě bilaterální dohody, pak má být vše v režii evropské agentury FRONTEX.

„V příštím roce to bude zhruba padesát policistů na čtyři měsíce jako povinná kvóta pro Českou republiku. Jsme připraveni tuto kvótu naplnit,“ ujišťuje první náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch.

Maďarští kolegové zažili střelbu

Na maďarsko-srbské hranici se během roku vystřídalo přes dvě stě českých policistů. Posledních čtyřicet se na svátky vrátilo domů, mezi nimi i Jaroslav Hloušek. Na misi byl osmkrát, v Maďarsku poprvé. S kolegy zadrželi téměř tři tisíce migrantů a osmnáct převaděčů.

Někdy se i střílelo. „Za našeho působení v Maďarsku se udál incident, kdy převaděči stříleli na auto maďarské policie, která ho pronásledovala, ale my jsme se do žádné takové situace nedostali,“ uvedl velitel šestého kontingentu v Maďarsku. 

Letos čeští policisté pomohli maďarským kolegům na hranicích zadržet téměř dvaadvacet tisíc běženců. Spolupráce bude pokračovat, podle Lercha na základě žádosti maďarské strany česká policie opět přislíbila vyslat minimálně 40 příslušníků.