Oteplování by mohlo vrcholit na Štědrý den. Ledovka i námraza způsobily komplikace

Události: Nehody a kolony kvůli počasí (zdroj: ČT24)

Na západě Čech v pondělí pršelo na promrzlou zem a vytvářela se ledovka, před kterou varoval Český hydrometeorologický ústav. Výstraha platí pro celou republiku, na západě a severozápadě Čech je ale riziko nejvyšší. Na Moravě a východě Čech hrozí navíc silná námraza. Tyto jevy předznamenají oteplení, kterým by měla skončit nynější zimní epizoda. Nejteplejším dnem týdne se může stát sobota, tedy Štědrý den.

V Česku v pondělí dopoledne ještě sněžilo a teploty v noci klesly i k minus dvaceti stupňům Celsia a převážně mrazivé bylo i celé dopoledne, ale o Vánocích koncem týdne by v nižších polohách nemělo být po sněhu ani památky – a leckde ani po zimních teplotách. Mezi jevy, které v zimě předcházejí oteplení, může být ledovka, a ta skutečně přišla.

Na promrzlou zem začalo před polednem pršet v Karlovarském kraji, na chodnících či stojících autech se pak začala vytvářet ledová krusta. Krajská záchranná služba vyjížděla opakovaně kvůli úrazům na kluzké zemi. Podle jejího mluvčího Radka Hese utrpěli lidé tržné rány, ale i zlomeniny horních i dolních končetin.

Pro Karlovarský, Plzeňský a Ústecký kraj a také západní polovinu Libereckého kraje vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí, pro zbytek republiky s nízkým stupněm. Pro Čechy a celý Kraj Vysočina výstraha již platí a vyprší o půlnoci, ve zbytku republiky platí od šesti hodin večer do tří v noci.

Výstraha na ledovku – 19. 12. 2022
Zdroj: ČHMÚ

Na severovýchodě Čech může být vrstva ledu, která vznikne po mrznoucím dešti, tlustá přes dva milimetry, jinde bude spíš slabší. Při ledovce hrozí chodcům úrazy, řidičům nehody. Meteorologové doporučili hlavně na západě a severozápadě omezit vycházení ven a jízdu autem jen na nezbytné případy. Varovali, že kvůli nesjízdným silnicím může váznout i zásobování nebo zdravotnické služby.

Námraza může sevřít dráty, hrozí výpadky elektřiny, potíže na železnici a v MHD

Zároveň může být námraza. Výstrahu, podle které se může vytvořit až třímilimetrová krusta, vydal ČHMÚ pro Vysočinu, Moravskoslezský kraj, téměř celý Olomoucký a Pardubický kraj, západní oblasti Jihomoravského kraje, východ Královéhradeckého a Jihočeského kraje. Při námraze hrozí pády stromů nebo větví, ale také drátů elektrického vedení, komunikačních rozvodů a trolejí.

Výstraha na námrazu – 19. 12. 2022
Zdroj: ČHMÚ

Znamená to, že hrozí výpadky proudu a také potíže na železnici a v městské hromadné dopravě. Když troleje příliš namrznou, nemůže se dostat proud do sběračů elektrických lokomotiv, případně tramvají nebo trolejbusů, cestující jsou pak závislí na náhradní autobusové dopravě, případně motorových lokomotivách. Řidičům radí meteorologové, aby neparkovali pod stromy ani stožáry nebo dráty elektrického vedení. Výstraha platí od pondělních devíti hodin ráno po celý zbytek dne i celé úterý.

Záchranáři v Jihomoravském kraji evidují desítky případů úrazů po pádu na náledí. Během pondělí ošetřili desítku lidí, nejčastěji seniorů, uvedla jejich mluvčí Michaela Bothová. „Od minulého týdne, kdy začal ve větší míře padat sníh a objevily se teploty pod nulou a vzniklo náledí, máme desítky výjezdů v souvislosti s počasím. Jsou to výjezdy po celém kraji, dnes (v pondělí – pozn. red.) hlavně v Brně a také na Břeclavsku. Zatím nebylo nic vážného, ale i to se může stát,“ varovala Bothová. 

Velká ledovka podle mluvčího krajských záchranářů Prokopa Volejníka v pondělí trápila celý Ústecký kraj. Do páté hodiny odpolední podle něj v regionu vyráželi záchranáři k padesáti lidem, kteří se zranili po pádu na kluzkém chodníku. 

Sněhové jazyky komplikují dopravu na Vysočině

Počasí zkomplikovalo dopravu na dálnici D6 u Lubence na Lounsku, kde se srazilo několik vozidel. Dálnice se kvůli tomu musela v obou směrech uzavřít. Čtyři lidé utrpěli zranění, dva z nich, kteří utrpěli vážné zranění, transportoval do nemocnice vrtulník. Podle prvotních informací je na místě také autobus a nákladní auto. 

Policisté museli zavřít kvůli nehodě i silnici I/62 mezi Děčínem a Ústím nad Labem, kde se srazilo osm aut. Tři lidé utrpěli lehká zranění. 

Dopravních nehod je v kraji více. Policisté od páté hodiny odpoledne vyjížděli ke čtyřiceti haváriím. Podle policejního webu na dálnici D8 na 84. kilometru směrem na Německo narazilo auto do svodidel. Další nehody jsou hlášené na Děčínsku, Litoměřicku i Mostecku. Jde o srážky vozidel nebo o nárazy aut do překážek. Události jsou bez zranění.

„Kuriózní nehoda se stala v Dolní Poustevně na Děčínsku. Tam je uzavřená komunikace po nehodě sypače, který se převrátil do škarpy. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění,“ doplnila mluvčí policie Ilona Gazdošová.

Pro oblast, kde platí výstraha na námrazu, vydali meteorologové i výstrahu na sněhové jazyky. Ty zkomplikovaly ráno a dopoledne dopravu zejména na Vysočině. Na silnici I/38 u Havlíčkova Brodu uvázly v kopci před Květnovem kamiony a doprava směrem k dálnici D1 se takřka zastavila. Podle silničářů vál vítr sníh na silnici, a to i na místa, kudy pluhy již projely. Doprava se podle policejní mluvčí Dany Čírtkové dopoledne zklidnila s tím, jak opadla dopravní špička.

Výstraha před větrem – 19. 12. 2022
Zdroj: ČHMÚ

V pondělí ráno se stalo několik dopravních nehod na silnicích nižších tříd na Havlíčkobrodsku či Přerovsku, při kterých skončila auta v příkopech.

Pro část Českomoravské vrchoviny, Jeseníky, část Beskyd a pro Frýdlanstký výběžek vydal ČHMÚ i výstrahu před silným větrem s nárazy o rychlosti do 70 kilometrů za hodinu. Tak prudké nárazy již meteorologové v pondělí zaznamenali.

V souvislosti s počasím nastaly problémy také na železnici. Ráno a dopoledne byly mimořádné výluky na tratích mezi Teplicemi nad Metují a Policí nad Metují, kde byla poškozená kolej, a mezi Hlinskem a Žďárcem u Skutče, kde spadl na trať strom. Krátce před polednem musely zastavit vlaky na I. koridoru mezi Chocní a Brandýsem nad Orlicí kvůli poruše zabezpečovacího zařízení. Oprava trvala několik desítek minut.

S následky chladného počasí se potýkají také dopravci. České dráhy napříč republikou ráno hlásily velké množství poruch svých vlaků. Celý den poznamenají výpadky City Elefantů v Ostravě, dráhy ruší spoje mezi Ostravou a Opavou. Kvůli závadám motorových lokomotiv jsou odřeknuty i některé vlaky mezi Ostravou a Frýdlantem nad Ostravicí.

Teploty v noci již vystoupaly nad nulu. Oteplování asi vyvrcholí na Štědrý den

Že se skutečně otepluje, bylo patrné v noci. I když většinou bylo pod nulou a před půlnocí bylo ve Volarech a také Orlickém Záhoří pod minus dvaceti stupni, kolem půlnoci již na některých místech vystoupaly teploty nad nulu. Nejtepleji – několik desetin až jeden stupeň nad nulou – bylo poblíž oblastí, kde bylo v noci velmi chladno, totiž v západní části Šumavy a na Frýdlanstku.

Přes den budou nejvyšší teploty převážně mezi minus třemi a plus jedním stupněm Celsia, ale od západu postupně až plus tři stupně. V noci by se měly teploty kromě míst, kde bude foukat vítr, vrátit pod nulu, v úterý budou minus dva až plus dva stupně, při čerstvém větru i plus čtyři stupně.

V dalších dnech se bude dál oteplovat, od čtvrtka by mělo být všude nad nulou. Nejteplejším dnem týdne bude patrně sobota, tedy Štědrý den. Předcházet jí bude deštivý pátek. Déšť poznamená první den vánočních prázdnin, kdy se také koná mnoho akcí pod otevřeným nebem – vrcholí vánoční trhy nebo se například zpívá „Rybovka“ na pražské Kampě. „Srážkové úhrny mohou být zejména na horách i kolem dvaceti milimetrů,“ upozornila meteoroložka ČT Jarina Sochorová.

Počasí na Vánoce
Zdroj: ČHMÚ

Na Štědrý den mají být nejvyšší průměrné teploty kolem devíti stupňů, na některých místech by mohla vystoupat až ke dvanácti stupňům. Na Boží hod vánoční bude podobně teplo, někde by mohlo být dokonce ještě o stupeň více než na Štědrý den. Od svatého Štěpána začnou teploty zase postupně klesat. I celé vánoční svátky by ovšem mohly propršet.