Ceny výrobců v listopadu opět meziročně rostly, nejvíce v zemědělství

Události: Ceny výrobců v listopadu rostly (zdroj: ČT24)

Ceny výrobců v Česku se v listopadu dál meziročně zvyšovaly. Růst se zmírnil v průmyslu a stavebnictví, naopak v zemědělství zrychlil. Nejvýrazněji, o 29,9 procenta, opět meziročně stouply ceny v zemědělství. O 21,3 procenta byly vyšší ceny průmyslových výrobců, ceny stavebních prací pak ve stejném období stouply o 11,9 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 6,5 procenta. Oproti říjnu klesly výrobní ceny v průmyslu, zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„V listopadu pokračoval meziroční růst cen všech výrobců,“ uvedl Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ. Podle něj se ceny v průmyslu zvýšily i navzdory meziměsíčnímu poklesu.

Průmysloví výrobci zlevnili oproti říjnu o procento. V ostatních sledovaných oblastech ale ceny výrobců meziměsíčně vzrostly – v zemědělství o 2,8 procenta, u stavebních prací o tři desetiny procenta a u tržních služeb pro podniky o dvě desetiny procenta.

„Meziměsíční pokles cen průmyslových výrobců představuje první snížení od srpna tohoto roku, kdy ale šlo pouze o kosmetických minus jednu desetinu procenta. Takto výrazné meziměsíční zlevnění jsme naposledy zaznamenali v prosinci roku 2018,“ řekl analytik Cyrrusu Vít Hradil.

Na vývoj cen výrobců dopadá kombinace příznivějšího vývoje cen komodit na globálních trzích a ochlazování výkonu ekonomiky, uvedl analytik Generali Investments Radomír Jáč. Vliv má podle něj také předchozí zpřísňování měnových podmínek prostřednictvím zvyšování úroků České národní banky. Statistiky mohou být důležitou zprávou pro ČNB při rozhodování o dalších krocích na poli měnové politiky, konkrétně úrokových sazeb. „Sdílím názor, že ČNB dvoutýdenní repo sazbu ponechá příští týden beze změny na sedmi procentech a stabilitu úroků očekávám i po celé první pololetí 2023,“ dodal.

Stouply ceny vajec, zlevnila zelenina

V meziměsíčním srovnání stouply ceny vajec o 15,2 procenta, naopak o 12,4 procenta zlevnila čerstvá zelenina. Meziročně ceny v rostlinné výrobě zdražily o 26 procent, přičemž o 42,4 procenta byly vyšší ceny obilovin, o 33,5 procenta byla dražší čerstvá zelenina a o čtvrtinu brambory. V živočišné výrobě vzrostly ceny ve srovnání s loňským listopadem o 36,7 procenta. O 58,4 procenta zdražila vejce, ceny jatečných prasat téměř o padesát procent, zhruba o 35 procent pak mléko a drůbež.

V průmyslu meziměsíčně zlevnily zejména ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů, naopak o 3,5 procenta stouply ceny potravinářských výrobků. V meziročním srovnání o 52,6 procenta zdražily ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu, více než o čtvrtinu pak potravinářské výrobky, nápoje a tabák.

Spotřebitelské ceny v Česku v listopadu meziročně stouply o 16,2 procenta, uvedl už dříve ČSÚ. Tempo inflace se proti předchozímu měsíci zvýšilo, v říjnu činila 15,1 procenta.