Klesá zájem uprchlíků o ubytování ve státních objektech. Některé úřady omezují nabízené kapacity

Události ČT: Stát zruší některé své ubytovací kapacity pro uprchlíky (zdroj: ČT24)

Zájem ukrajinských uprchlíků o ubytování ve státem nabízených objektech klesá. Některé resorty už proto nabídku prostor omezují. Část úřadů ale kapacity ponechává pro případ, že by během zimních měsíců přišla nová uprchlická vlna. Podobná je situace i v ubytovně Poslanecké sněmovny v Harrachově. Ta bude od pondělí prázdná. Po rekonstrukci bude opět sloužit zaměstnancům dolní komory. Od 24. února, kdy Rusko zaútočilo na Ukrajinu, udělilo ministerstvo vnitra dočasnou ochranu téměř 464 tisícům lidí.

Hned dva rekreační areály nabízí od vypuknutí války uprchlíkům Poslanecká sněmovna. Část lidí z Ukrajiny žije v Lipnici nad Sázavou, objekt je teď obsazený ze tří čtvrtin. Další dvě desítky uprchlíků pak využívají necelou polovinu areálu v Harrachově. Odtud se ale nyní musejí vystěhovat.

„Objekt má celkovou kapacitu až sedmdesát lůžek. V posledních týdnech bylo využíváno dvacet, pak sedmnáct a teď už jenom třináct lůžek. Nedává tak úplně ekonomické rácio pokračovat v tak velkém objektu s tak málo lidmi, když noví nepřibývají,“ uvedla šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). 

Starosta Harrachova Tomáš Vašíček (Změna pro Harrachov) ale nesouhlasí a nechápe, proč se musejí vystěhovat. „Nepochopil jsem argumentaci, že lidé musejí odejít proto, že je dům nevyužívaný,“ řekl. 

Ubytování uprchlíků koordinuje Asistenční centrum pomoci, které je ve všech krajích v Česku. To liberecké teď našlo náhradní bydlení přímo v Harrachově. Lidé se tak přestěhují do Chalupy Klášter, která je zhruba sto metrů od areálu, ve kterém bydlí teď. Děti to navíc z nového ubytování budou mít blíž do školy.

Bydlení jim nabídla Lenka Bémová. Podle ní je nefér, aby dva týdny před Vánocemi museli Ukrajinci začínat znova. „My vlastně o nich vůbec nevíme. Opravdu, ty mámy si tady našly práci zejména v cestovním ruchu,“ dodal starosta.  

Další rekreační zařízení má stát i o padesát kilometrů dál, ve Špindlerově Mlýně. Ministerstvu vnitra patří tamní hotel Jánošík. Má celkem 21 pokojů, ve kterých je 59 lůžek. Ředitel hotelu nemá informace o tom, že by se odtud měli uprchlíci vystěhovat. Momentálně jich tam je 23, převážně matek s dětmi. 

Právě ministerstvo vnitra nabízí třináct objektů – ubytovny, hotely i lázeňské domy. Pomoc v nich vyžívají přes čtyři stovky Ukrajinců. Další pak bydlí i v rekreačních objektech, které spadají pod ministerstvo financí, například ve Vrchlabí nebo v Perninku.

Některé resorty ubírají, jiné ne

Nižší zájem ze strany uprchlíků už zaznamenalo i ministerstvo školství. „V současnosti je v objektech ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ubytováno zhruba šedesát uprchlíků. Resort v současné době žádné vyjmutí vyčleněných ubytovacích kapacit neplánuje,“ ujistila mluvčí resortu Aneta Lednová.  

Naopak ministerstvo spravedlnosti na konci roku z nabídky stáhne objekt v Přední Labské a ponechá jen kapacity v Kroměříži. Uvolnily se i nemovitosti ministerstva zemědělství. Původně nabízelo přes 780 lůžek, aktuálně je ale využívá jen stovka lidí. „Od ledna bude k dispozici 155 míst, což je dostatečná kapacita s ohledem na reálnou obsazenost,“ řekl mluvčí resortu zemědělství Vojtěch Bílý.  

Asi osmdesát lůžek nabídlo ministerstvo zahraničí. Uprchlíci nakonec bydleli v šesti pokojích tři měsíce, pak se vrátili zpět do vlasti. Místa ale úřad dál drží. Podobně je to i v objektech resortu dopravy, v tomto případě ubytování nabízí hlavně Správa železnic. „Zatím zaznamenáváme postupně jejich návrat do vlasti. Uvidíme, co přinese aktuální zima, ale jsme připraveni v tomto směru pomoci i v budoucnu,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).