Policie odložila kauzu exministra Hamáčka. Před odchodem narychlo jmenoval ředitele policejní školy

Policie odložila případ bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), který loni v prosinci za nejasných okolností pověřil policejního exprezidenta Vladislava Husáka vedením policejní školy v Praze. ČT to řekla obvodní státní zástupkyně pro Prahu 7 Jiřina Fronková, která kauzu dozorovala. Kriminalisté zkoumali, zda na Hamáčkovo loňské rozhodnutí nebylo záměrně napsáno dřívější datum. Podle Deníku N totiž obsahovalo pasáže, které ministerstvo dostalo až poté, co se šéfem resortu stal Vít Rakušan (STAN). Ten pak Husákovo pověření k řízení školy zrušil.

„Trestní oznámení bylo odloženo, neboť se v průběhu prověřování nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání proti konkrétní osobě,“ uvedla obvodní státní zástupkyně pro Prahu 7 Jiřina Fronková. Na případu pracovali policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), kteří podle informací ČT podezírali právě bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

Hamáček loni v prosinci před odchodem z funkce pověřil někdejšího policejního prezidenta Vladislava Husáka vedením Vyšší policejní školy a Střední policejní školy ministerstva vnitra v Praze. Dokument s datem 7. prosince nese Hamáčkův podpis, některé informace uvedené v rozhodnutí ale vedení policie podle Deníku N poslalo na ministerstvo až po 20. prosinci, kdy už resort vedl Vít Rakušan (STAN).

Kriminalisté se proto zabývali podezřením, zda dokument nebyl antedatovaný, tedy zda Hamáček nepodepsal rozhodnutí předem, aniž by bylo vypracované. Pochybnosti o okolnostech podpisu potvrdili pro Deník N, který podrobnosti případu zveřejnil, i ministr vnitra Rakušan a tehdejší policejní prezident Jan Švejdar.

Po účasti na zakázané akci Husák skončil jako šéf liberecké policie

Husák, který byl policejním prezidentem v letech 2005 až 2007, měl školu spadající pod ministerstvo vnitra vést jen dočasně. Ministr vnitra Rakušan ale jeho pověření zrušil a vypsal na místo výběrové řízení. Z něho vzešla jako nejvhodnější kandidátka Ivana Ježková, kterou Rakušan v červenci uvedl do funkce.

Husák byl loni koncem ledna na oslavě 50. narozenin podnikatele Petra Bendy v hotelu v Teplicích v době, kdy musely být hotely kvůli epidemii koronaviru až na výjimky uzavřené. Čelil za to kritice a po výzvách od Hamáčka a policejního prezidenta Švejdara odešel z funkce policejního ředitele v Libereckém kraji. Za účast na zakázané akci mu byl snížen plat.

Před působením v Liberci Husák nemohl pokračovat v čele policejní ochranné služby kvůli chybějící bezpečnostní prověrce. Z funkce policejního prezidenta v roce 2007 odešel mimo jiné v souvislosti s prověřováním své role v korupční kauze biolíh, napsal dříve iROZHLAS. Jako policejního prezidenta Husáka novináři přistihli při výrazném překračování rychlosti na dálnici.