Senátoři vrátili do sněmovny zavedení předčasné penze pro záchranáře. Chtějí ji i pro podnikové hasiče

Senátoři vrátili do Poslanecké sněmovny novelu, která by měla umožnit záchranářům předčasný důchod. Přidali k ní pozměňovací návrh, aby se tato možnost rozšířila také na podnikové hasiče. Beze změn naopak horní komora schválila novelu usnadňující práci posudkových lékařů.

Novela zákona o důchodovém pojištění se vrací do Poslanecké sněmovny. Plénum kývlo na návrh předsedy senátního klubu ODS a TOP 09 Zdeňka Nytry, aby se kromě zdravotnických záchranářů týkala možnost jít do předčasného důchodu i podnikových hasičů. Návrh měl podporu ústavně-právního výboru.

Podle Nytry nemají podnikoví hasiči na rozdíl od republikových hasičů a policistů nárok na rentu a výsluhový příspěvek. Rozšíření by se podle senátora týkalo například hasičů Českých drah nebo chemiček, využít by jej mohlo řádově 50 až 70 lidí ročně.

Protože Senát neschválil novelu v navrženém znění, vrátí se poslancům, kteří mohou úpravu přijmout, anebo zamítnout. Potom teprve půjde k prezidentovi pro podpis. Před zdržením varoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který návrh senátorům představil. Obává se především, že kdyby zákon vetoval prezident Miloš Zeman, nestihl by se schválit tak, aby platil od 1. ledna. To by podle Jurečky ohrozilo i jiné součásti novely, mimo jiné vyplácení výchovného pro penzistky, které vychovávaly děti. Celkově však ministr zaujal k pozměňovacímu návrhu neutrální postoj.

Nytra obavy ze zpoždění odmítl. Domnívá se, že je ještě čas novelu ve sněmovně projednat. Na základě svých informací z poslaneckého klubu ANO nemá obavy, že by se návrh ve sněmovně zasekl.

Nárok na dřívější důchod bez jeho krácení budou mít podle novely členové výjezdových skupin a operátoři středisek zdravotnické záchranné služby a také záchranáři horské služby. Jde zhruba o 6500 pracovníků. Vláda to zdůvodnila tím, že jsou vystaveni skoro stále stresu a část z nich i fyzické zátěži. Po odpracování 4400 směn, tedy zhruba 20 let, by tito pracovníci mohli podle návrhu chodit na odpočinek o dva a půl roku dříve. Za každých dalších 74 směn by přibyl ještě měsíc až do hraničních pěti let. Plný nárok by tak vznikl zhruba po 30 letech práce.

Posudkoví lékaři dostanou pomoc od nelékařů

Hladší bude další cesta novely, která má zajistit, že posudkovým lékařům budou moci pomáhat s přípravou podkladů nebo návrhů posudků vysokoškolsky vzdělaní zdravotníci-nelékaři. Senátem prošla rychle a beze změny.

Novela reaguje na dlouhodobý nedostatek posudkových lékařů. Lékařská posudková služba hodnotí zdravotní stav lidí kvůli přidělení a výši invalidních důchodů nebo příspěvků na péči. Podle Mariana Jurečky, který v Senátu představil i tento návrh, zvládne tým tvořený odborným nelékařským zdravotnickým pracovníkem a lékařem podstatně větší objem práce a rychleji než samotný lékař. Ve správě sociálního zabezpečení by takto mohlo pracovat na 160 nelékařů.

Zájemci o práci v posudkové službě z řad zdravotníků by museli absolvovat podle novely certifikovaný kurz. Na přípravě posudků by se mohli podílet jen v rozsahu své kvalifikace. Kvalitu posudků by mělo zajistit to, že každý z nich by musel posudkový lékař schválit a podepsat. V odvolacích řízeních by posudky zpracovávali výhradně lékaři.

Na úplném konci programu 3. schůze Senátu v novém funkčním období byly dva body, které se netýkaly přímo schvalování zákonů. První se týkal prodloužení lhůty na projednání novely, která může částečně pozměnit volební systém v komunálních volbách. Na závěr schůze kývla horní komora na zřízení nového podvýboru svého organizačního výboru pro státní vyznamenání.