Vrchní soud zmírnil tresty v kauze obchodníků s naftou Setadiesel. Do vězení jde nakonec jen jeden

Vrchní soud v Praze potvrdil vinu patnácti obchodníků s naftou v letité kauze litvínovské firmy Setadiesel. Kvůli průtahům v případu ale většině obžalovaným zmírnil tresty. Do vězení tak místo pěti mužů nastoupí nakonec jen jeden. Vyplývá to z pravomocného rozsudku, který ČT získala. Soudy se případem zabývají od roku 2010, škodu krácením daně vyčíslily na 351 milionů korun.

Rozsáhlou kauzou se nejprve zabýval Krajský soud v Ústí nad Labem, který v prosinci 2020 potrestal za krácení daní patnáct mužů. Čtyři z nich poslal na pět let do vězení, jednomu uložil souhrnný tříletý nepodmíněný trest, ostatní dostali tříleté podmínky se zkušební dobou pěti let. Většině pak soud dal i peněžité tresty v rozmezí od 200 tisíců do milionu korun a zákaz činnosti.

Pražský vrchní soud potvrdil vinu všech obžalovaných, většině z nich ale tresty kvůli průtahům v případu zmírnil. Čtyřem mužům, kteří měli jít na pět let za mříže, dal tříleté podmínky s pětiletou zkušební dobou. Do vězení tak nastoupí jen jeden muž, jemuž soud zkrátil souhrnný trest ze tří na dva roky.

„U ostatních obžalovaných … rozhodl o uložení stejného trestu odnětí svobody ve výměře 3 let, avšak v porovnání s prvostupňovým rozsudkem zkrátil zkušební dobu z pěti na tři roky,“ stojí v pravomocném rozsudku. 

Firma se chtěla vyhnout placení daně

Firma Setadiesel, jejíž vedení před soudem stálo, se mimo jiné zabývala výrobou a prodejem minerálních olejů. V roce 2004 obdržela zvláštní povolení na přijímání a užívání výrobků osvobozených od spotřební daně. Uváděla, že chce na základě tohoto povolení vyrábět produkt s obchodním názvem změkčovač epoxidových pryskyřic (ZEP). Podle obžaloby vyráběla firma ale produkt se složením podobným motorové naftě a prodávala ho čerpacím stanicím, aby se vyhnula placení daně.

Do celé transakce byli podle obžaloby zapojeni další obchodníci a dopravci, kteří se spolupodíleli na zakrytí skutečného původu a transportu nelegálně vyrobené motorové nafty prodávané pod obchodním označením ZEP. Přes opakované prodeje v závěrečné fázi získali tuto komoditu spotřebitelé, aniž by z tohoto nelegálně vyrobeného a prodaného minerálního oleje byla odvedena spotřební daň. Celková škoda byla vyčíslena na 351 milionů korun. 

Obvinění přišlo před šestnácti lety

Finanční policie obvinila v roce 2006 z daňových úniků 17 lidí. Obžaloba padla v roce 2010, hlavní líčení začalo o dva roky později. Stíhání čelili bývalý majitel firmy Setadiesel Ladislav Mandík, člen představenstva společnosti Stanislav Kolev nebo člen dozorčí rady firmy Karel Wojtowicz.

Během procesu bylo zastaveno trestní stíhání u dvou mužů – jeden z nich byl pravomocně odsouzen v jiné kauze, druhý muž zemřel.