Nocleženky začne Armáda spásy rozdávat v listopadu. Kvůli rostoucím cenám očekává větší zájem o své služby

Od prvního listopadu začne Armáda spásy rozdávat takzvané nocleženky. Za ně mohou lidé bez domova přespat v noclehárně, kde dostanou polévku a mohou zde vyhledat pomoc sociálního pracovníka. Podle mluvčí projektu Nocleženka Terezy Melišové je zatím pro letošní zimu připraveno skoro tři tisíce nocleženek. Za loňský rok jich lidé nakoupili téměř sedmadvacet tisíc. Armáda spásy letos očekává kvůli zvyšujícím se cenám energií nebo potravin zvýšený zájem o své služby, a to včetně nocleháren.

„Připravených nocleženek máme necelé tři tisíce, a to hlavně díky pravidelným dárcům, kteří přispívají na projekt Nocleženka celoročně,“ řekla pro ČT tisková mluvčí projektu Tereza Melišová. „Díky nim jsme připraveni alespoň trochu na začátek zimy a na první mrazivé noci,“ dodala.

V rámci nocleženky mají lidé možnost provést osobní hygienu, dostanou teplou polévku s pečivem a teplý čaj nebo se mohou setkat se sociálním pracovníkem. Podle mluvčí začne Armáda spásy kupony rozdávat od začátku listopadu, v případě chladného počasí už dříve.

Cena jedné nocleženky je sto korun a lze ji zakoupit na stránkách projektu. „Nocleženky jsou nakupovány dárci online, následně přiděleny jednotlivým noclehárnám, kde už je přebírají sociální pracovníci a rozdávají je lidem bez domova přímo v terénu, nebo je rozdávají při vstupu na noclehárnu,“ popsala Melišová postup přidělování zakoupených kuponů.

Cílem je návrat do běžného života

Při příchodu do zařízení se klient musí prokázat platným dokladem totožnosti a řídit se vnitřním domovním řádem. „Dovnitř například nebude vpuštěn, pokud bude agresivní, nesplňuje věkovou hranici, nebo v případě, že je naplněna kapacita noclehárny,“ přiblížila Melišová možné překážky, se kterými se klienti mohou setkat.

Noclehárny Armády spásy využilo během minulé zimy celkem 1 589 osob. Z toho jich nejvíce navštívilo noclehárnu v Praze (462). Od letošního roku jsou v metropoli k dispozici dvě zařízení, a to v ulici Tusarova v pražských Holešovicích a nově ve východní části Prahy v Malešicích, obě po 28 lůžkách. Dále mohou lidé využít služby Nocleženky v Brně, Ostravě, Karlových Varech, Opavě, Havířově, Šumperku, Krnově a Jirkově.

„Hlavním a dlouhodobým cílem Armády spásy je navrátit člověka bez domova zpět do běžného života a dostat ho do bodu, kdy již žádnou nocleženku nebude potřebovat a bude zcela soběstačný,“ přiblížila dlouhodobý záměr projektu vedoucí Nocleženky Lenka Kořínková. Dále dodala, že současná situace tomu ale nenapovídá.