V části Prahy v neděli vypadl proud. Na vině byl pouťový balonek

Asi desetinu Prahy postihly v neděli večer na dvacet minut výpadky elektrické energie. Ochromeny byly lokality zásobované rozvodnou Chodov, tedy části Prahy 2, 4 a 10. Dodávky se obnovily krátce po 19. hodině. Uvedl to mluvčí Pražské energetiky (PRE) Karel Hanzelka, jenž dodal, že příčinou byl náraz pouťového balonu do vedení. O výpadku, který také omezil provoz některých tramvajových linek, informovali hasiči.

„Nejednalo se o technickou závadu, ale podle mých informací kontakt vedení vysokého napětí s cizím tělesem,“ řekl Hanzelka. „Mám informaci, že do vedení vletěl větší pouťový balon a došlo k automatickému vypnutí,“ dodal. Dodávky tak byly obnoveny po dvaceti minutách. Hanzelka upřesnil, že nešlo o výletní balon s pasažéry.

„V důsledku výpadku elektrické energie v oblasti Prahy 2, Prahy 4 a Prahy 10 evidujeme zvýšený počet požadavků na vyproštění osob uvízlých ve výtahu,“ napsali hasiči na Twitteru. Později uvedli, že z výtahů pomohli dvanácti lidem.

Omezení v provozu tramvajových linek se podle organizátora pražské integrované dopravy (PID) týkal celé oblasti od Nuslí až do Strašnic. „Výpadek napájení omezil také provoz tramvají linek 4, 6, 7, 11, 14, 18, 19, 22 a 26,“ uvedl PID na Twitteru.

Letos už postihl Prahu asi hodinový rozsáhlý výpadek elektřiny začátkem června, kdy došlo i k ochromení městské hromadné dopravy, a to zejména na pravém břehu Vltavy, kde nejezdily tramvaje ani metro a v části města zhasly také semafory na křižovatkách. Nemocnice, ministerstva nebo obchodní centra musely využít záložní agregáty.