Ve většině krajských měst vyhrálo ANO, v Brně ODS s TOP 09. V senátních volbách ztrácí STAN

Po komunálních a prvním kole senátních voleb zbývá sečíst poslední okrsky. Účast v hlasování o zastupitelích obcí činí 46 procent, ve volbách do Senátu byla 42procentní účast. Ve většině krajských měst zvítězilo ANO, ODS vyhrála v Českých Budějovicích a koalice ODS a TOP 09 i v Brně. V Praze ještě sčítání neskončilo, v čele je koalice SPOLU. Ta těsně vede i sčítání v Plzni. Do horní komory parlamentu byli již v prvním kole zvoleni lidovecký kandidát Petr Fiala na Orlickoústecku a Ladislav Václavec (ANO) na Bruntálsku. Neúspěchem jsou naopak senátní volby pro STAN, která přišla o předsedu svého senátního klubu Petra Holečka i místopředsedu Senátu Jana Horníka. O šéfku klubu Šárku Jelínkovou přišli i lidovci. Nikdo z nich se nedostal do druhého kola.

On-line přenos

Komunální a senátní volby 2022

  • 23:58

    On-line reportáž k průběhu a výsledkům senátních a komunálních voleb pro tuto chvíli končí. Děkujeme za pozornost.

  • 22:57

    Prachatická ODS+TOP 09, jež vyhrála obecní volby, jedná o koalici s hnutími Živé Prachatice, Prachatice Společně, Pro Prachatice a KDU-ČSL. Pětikoalice by měla v 21členném zastupitelstvu 12 mandátů. Starostou chce být Jan Bauer z ODS, který je zároveň poslancem. Mandát poslance by si Bauer nechal.

  • 22:05

    Zástupci hnutí ANO v Českém Krumlově dnes jednali se čtyřmi dalšími hnutími o možné koalici. Setkali se se zástupci hnutí Občané patrioti, ČK rozumem a srdcem-Nezávislí, Žijeme Krumlovem a Krumlováci, řekl tamní lídr ANO Alexandr Nogrády. Tato koalice by měla 13 mandátů ve 23členném zastupitelstvu. ANO chce ale širší koalici než pětičlennou.

Deváté porevoluční komunální volby skončily v sobotu ve 14 hodin. Přišlo k nim 46 procent voličů, což byla mírně slabší účast než před čtyřmi lety, kdy přišlo volit obecní zastupitele 47 procent voličů.

Se zavřením volebních místností začalo sčítání hlasů. V malých obcích, kde o hlasy voličů neusilovalo velké množství kandidátů, bylo vše sečteno zhruba po dvaceti minutách a Český statistický úřad oficiálně vydal první výsledky z obcí v Jihočeském, Plzeňském a Královéhradeckém kraji a na Vysočině ve 14:31. Volební komise neměly se sčítáním mnoho práce, většinou v těchto rychle sečtených obcích byla jen jedna kandidátní listina, případně více, ale na každé byl jen jeden kandidát do zastupitelstva.

Podle očekávání získali zdaleka nejvíce z mandátů, jejichž rozdělení již je jasné, sdružení nezávislých kandidátů. Ze sněmovních politických stran získalo největší podíl hlasů ANO, a to 16,25 procenta. Koalice SPOLU, která sdružuje ODS, KDU-ČSL a TOP 09, získala 8,09 procenta celkového počtu hlasů, přičemž ODS kandidující samostatně přidala dalších 3,64 procenta, v koalici s TOP 09 2,35 procenta a samostatně kandidující lidovci 2,46 procenta a 1,29 procenta KDU-ČSL v koalici se STAN. STAN kandidující společně s nezávislými kandidáty zaznamenala zisk 3,1 procenta a samostatně ještě 2,91 procenta. Piráti získali 6,04 procenta celkového počtu hlasů, SPD 2,86 procenta.

Sčítání hlasů v komunálních volbách komplikuje volební systém, kde si voliči mohou vybírat celé stranické kandidátky, jak je partaje sestavily, ale také křížkovat jednotlivé kandidáty napříč stranami, případně obě varianty zkombinovat. Pro komisaře to znamená, že musí být velmi pozorní a navíc na rozdíl od sněmovních či krajských voleb musí hlavně ve velkých městech procházet rozsáhlé listiny. „Co se týče zpracování, jsou to nejkomplikovanější volby,“ podotkl předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

ANO vyhrálo ve většině krajských měst, v Brně ale ODS a TOP 09

Kolem páté odpoledne začaly být zřejmé výsledky v prvních okresních městech. Ve Strakonicích zvítězila Strakonická Veřejnost, v Karviné ČSSD. Krátce poté bylo jasno i v Kolíně, kde měla Změna pro Kolín stávajícího starosty Michaela Kašpara takový náskok, že to výsledky ve zbylých okrscích nemohly změnit. Následně přicházely výsledky z dalších obdobně velkých měst.

V prvním krajském městě bylo jasno o vítězi kolem půl osmé večer. Byla to Ostrava, kde s velkým náskokem vyhrálo ANO, získalo 34,3 procenta. Druhá je koalice SPOLU s 14,4 procenta. Z krajských měst zvítězilo ANO i v Ústí nad Labem, Hradci Králové, Pardubicích, Olomouci, Jihlavě, Zlíně a Karlových Varech.

V Brně zvítězila koalice ODS a TOP 09. Po sečtení více než devíti desetin okrsků jí patří 24,9 procenta hlasů, druhému ANO 20,6 procenta.

V Českých Budějovicích zvítězila v komunálních volbách poprvé po šestnácti letech ODS. Jistý ještě není výsledek v Liberci, kde ale vedou Starostové pro Liberecký kraj. Tradičně těsné jsou výsledky v Plzni, tentokrát ale zřejmě nezvítězí ANO, nýbrž SPOLU, které před sečtením posledních tří okrsků vedla se ziskem 27,7 procenta. ANO mělo 27,5 procenta.

V Praze je sečteno 92 procent okrsků. Vede SPOLU pro Prahu s 24,5 procenta před ANO s 19,3 procenta. Piráti, kteří zatím mají v metropoli primátora, jsou třetí se ziskem 17,7 procenta.

Po prvním kole jsou již jasní dva senátoři. STAN ve volbách ztrácí

Jedno z 27 míst v Senátu, o jejichž obsazení nyní voliči rozhodují, obsadí Petr Fiala nominovaný KDU-ČSL. V Ústí nad Orlicí usiloval o senátní křeslo jen on a Stanislav Ešner (ANO). Fiala získal 66 procent hlasů, přičemž po sečtení více než tří čtvrtin okrsků bylo již zřejmé, že jej druhý kandidát nemůže předstihnout.

Ve větší konkurenci uspěl již v prvním kole také Ladislav Václavec (ANO), který obhajoval senátorské křeslo na Bruntálsku. Získal 58,7 procenta hlasů, druhé kolo tedy nebude ani v jeho volebním obvodu.

V ostatních obvodech druhé kolo bude. Na některých místech jsou výsledky velmi těsné. Naopak Miloš Vystrčil (ODS) v Jihlavě, Michael Canov (SLK) v Liberci a Zdeněk Matušek (ANO) na Frýdecko-Místecku zaznamenali zisk přes 40 procent hlasů a velký náskok na všechny konkurenty. S Vystrčilem postupuje do druhého kola Jana Nagyová (ANO), s Matuškem Stanislav Folwarczny (ODS), s Canovem Radka Loučková Kotasová (ANO). Zisk nad čtyřiceti procenty hlasů mají předběžně i Jiří Růžička (TOP 09) v Praze 6 a Jan Pirk (TOP 09) v Praze 10, kde však sčítání stále pokračuje.

Růžička je členem klubu STAN, pro který jsou ale nynější volby spíše neúspěšné. Do druhého kola nepostoupili dva jeho významní členové. Dosavadní předseda klubu Petr Holeček neuspěl na Mělnicku, které bude v Senátu zastupovat Jarmila Smotlachová (ODS), nebo Andrea Brzobohatá (ANO). Ty postoupily do druhého kola. Stávající místopředseda Senátu Jan Horník (STAN) skončil na Karlovarsku až na čtvrtém místě, do druhého kola jdou Věra Procházková (ANO) a Eva Chromcová (SPD).

Z obhajujících senátorů neuspěl ani Václav Chaloupek v Plzni, který byl rovněž členem klubu STAN. Skončil na čtvrtém místě, postoupili Karel Naxera (TOP 09) a Daniela Kovářová (nez.).

O jednoho člena jistě přišel i klub SEN 21 a Piráti. Jeho člen Petr Orel (Zelení) nepostoupil do druhého kola v Novém Jičíně. Nového senátora vyberou voliči z dvojice Jaromír Radkovský (ANO) a Ivana Váňová (KDU-ČSL). Lidovci ztratili Kroměřížsko, kde Šárka Jelínková skončila těsně třetí. V Senátu ji nahradí Lucie Pluhařová (ANO), nebo Jana Zwyrtek Hamplová (Nez.).

Před šesti lety, kdy byly naposledy řádné volby v senátních obvodech, kde se volí nyní, se do horní parlamentní komory dostalo nejvíce lidoveckých kandidátů, uspělo jich šest. Po třech senátorech získaly ODS, ANO a také STAN. Starostové však obohatili svůj klub o poslední členku až dodatečně. Soud totiž zrušil původní hlasování, v němž zvítězila Alena Dernerová nominovaná zprvu hnutím Severočeši.cz. Hnutí v důsledku vnitřních sporů její kandidaturu stáhlo, Dernerová se přesto o hlasy ucházela. V opakovaných volbách kandidovala již bez spolupráce se Severočechy a opět zvítězila.

Vlivem změn v uspořádání senátních klubů je v nynějších volbách v sázce šest pozic v klubu STAN a ProRegion, pět v klubu ODS a TOP 09 a dvě v klubu SEN 21 a Pirátů. Nezařazený senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) již post neobhajuje. Stejně jako on znovu již nekandidovali další čtyři dosavadní členové horní komory.