Kandidáti na ostravského primátora debatovali o městských financích i programových prioritách

Předvolební debata z Ostravy - první část (zdroj: ČT24)

Za necelé dva týdny se v Česku konají komunální volby, Česká televize k této příležitosti připravila sérii předvolebních debat. Ta první se uskutečnila v Ostravě. V její první části přednesli své priority a názory na financování chodu města lídři sedmi kandidujících subjektů – za ANO 2011 Tomáš Macura, za hnutí Ostravak Lukáš Semerák, Koalici SPOLU Jan Dohnal, za Svobodu a př. demokracie (SPD) Peter Harvánek, za STAROSTY pro OSTRAVU Jiří Jureček, za PŘÍSAHU Roberta Šlachty Lukáš Dvorský a za Koalici ČSSD a LEČO Petr Kajnar.

„Největším problémem Ostravy je vylidňování města, kolem toho se točí celý náš program,“ říká lídr kandidátky Koalice SPOLU Jan Dohnal. Vidí čtyři hlavní rozměry problému. Prvním je odchod mladých lidí z Ostravy, druhým bydlení, jehož nabídku chce zvýšit. Považuje také za nutné změnit image Ostravy. Čtvrtým a nejdůležitějším bodem je podle něj nabídnout lidem kvalitní práci s vysokou přidanou hodnotou.

Lukáš Dvorský, který vede kandidátku hnutí PŘÍSAHA Roberta Šlachty, považuje za prioritu dostupné bydlení, o němž se podle něj dlouho mluví, ale skutečně dostupné není. Zmínil „hromadu projektů“ na zastavení proluk, které ale současnou situaci neřeší. „Na dostupné bydlení navazují startovací byty a ústupové bydlení především pro starší lidi, kteří se dostanou do problémů,“ řekl. Obává se i vývoje cen energií.

Toto téma ve výčtu priorit silně akcentuje i jednička kandidátky SPD Peter Harvánek. Upozornil, že kvůli energetické krizi skončila firma se stovkami zaměstnanců a toto se podle něj „bude valit napříč městem a regionem“. I on se domnívá, že krajské město potřebuje řešit dostupnost bydlení. „Máme v programu nájemní i družstevní bydlení. Další věc, s níž se na mě lidé obracejí, je bezpečnost v určitých čtvrtích nebo například na Stodolní,“ nastínil další výzvu pro vedení Ostravy po volbách Harvánek.

Jiří Jureček, který do voleb vede kandidátku STAROSTŮ pro OSTRAVU, považuje za první pilíř zajištění zdraví občanů, konkrétně například investice do Městské nemocnice Ostrava na Fifejdách, která podle něj má projít generální opravou. „Druhou oblastí je doprava, chceme dobudovat páteřní infrastrukturu. Třetí náš bod je energetika,“ shrnul priority svého uskupení Jureček. 

Petr Kajnar, který v minulosti už primátorem Ostravy byl a nyní do voleb vede koalici ČSSD a hnutí LEČO, stejně jako někteří jeho předřečníci vypíchl odliv obyvatel z krajského města. „Co je potřeba dělat především, je lákat do Ostravy peníze. O investory je třeba se starat – jezdit za nimi, lákat je do města,“ má jasno Kajnar. Důležitá je podle něj i podpora univerzit. Zároveň upozornil, že „stojíme před těžkou dobou, kdy budou mít lidé hluboko do kapsy“.

Úřadující primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO 2011) se domnívá, že krátkodobě je třeba pomoct lidem i institucím ohroženým energetickou krizí a podpořit je například v přechodu k alternativním zdrojům energie. „Na ty musí přejít i město a veřejné instituce,“ domnívá se Macura. Ve střednědobém horizontu je dle něj třeba více reagovat na stárnutí obyvatelstva. Za třetí důležitou oblast Macura považuje další zvyšování kvality života ve městě.

Lídra kandidátky hnutí Ostravak Lukáše Semeráka těší, že další účastníci debaty vnímají problémy města stejně jako on – poukázal tak například na úbytek obyvatel krajského města. Na rozdíl od ostatních diskutujících si ale myslí, že i když mladí lidé z Ostravy odcházejí, jiní jejich vrstevníci do města míří. Důležité je podle něj i hledat příčiny toho, proč lidé Ostravu opouštějí. Za jednu z nich považuje životní prostředí. „Když máte děti, které mají odmala astma, tak je to věc, která vyhání hodně mladých rodin pryč,“ míní Semerák.

Finanční stránka

Debata se dál stočila k tomu, kde by měla Ostrava v následujícím období hledat úspory a šetřit a jak se má poprat s energetickou krizí.

Semerák chce udělat co nejvíc pro to, aby se Ostrava zadlužovat nemusela. „Půjčit peníze si umí každý, ale vrátit je je složité,“ upozornil. Myslí si, že doba k zadlužování není vhodná. Připomněl, že v poslední době výrazně vzrostly náklady například na energie. Důležité je dle něj nechat město dětem v dobré finanční kondici.

Úřadující primátor Macura zdůraznil, že v uplynulých letech se právě v této oblasti situace Ostravy zlepšila – dluh města podle něj klesl, zároveň má nyní na účtech mnohem víc peněz než například v roce 2014. „V dobrých časech jsme si peníze odkládali. Bývala doba, kdy mělo město dluh šest miliard, dnes máme sotva polovinu,“ zdůraznil lídr kandidátky ANO 2011. Peněz na pomoc lidem i institucím je tak podle něj dost. Zároveň ale nabádá k obezřetnosti.

Podle Dohnala vláda plyn na zimu sehnala, trh s elektřinou ale selhal. „My v Ostravě vytápíme pomocí Veolie, ta bude v dalším roce schopná topit uhlím. V praxi tak obyvatelé běžného panelákového bytu mohou čekat zvýšení nákladů na teplo maximálně ve stokorunách,“ uklidňuje.

Podle Jurečka bude ze zásadních investic města ohrožená nová koncertní hala, což je projekt za více než tři miliardy korun. „Naše občany teď bude tížit něco úplně jiného, budeme chtít hledat další zdroje financování tohoto velkého projektu,“ přiblížil. Konkrétně zmínil evropské dotace nebo větší zapojení státu či kraje.

Dvorský se obává, že na koncertní halu možná nebude mít peníze ani kraj či stát. „Je otázkou, jestli Ostravané budou mít v příštích letech náladu a finance na chození do takovýchto prostor,“ zamýšlí se. Kulturu „uškrtit“ nechce, preferuje ale menší projekty, třeba komunitního charakteru, které dle Dvorského mohou lidi i stmelit.

Podle Harvánka je problém v tom, že není jasné, jak dlouho současná krize potrvá. „Jsem milovník umění, ale v době šestnáctiprocentní inflace, krize a konfliktu na Ukrajině jsem pro pozastavení investice (do koncertní haly),“ uvedl. Místo toho by město prý mělo přemýšlet, jak tyto peníze dál využít.

„Každá rodina už přemýšlí, jak změnit rozpočet, co omezit. A do stejné situace se musí dostat i Ostrava. My víme, že elektřina bude několikanásobně dražší, plyn také. To znamená, že řada firem skončí,“ obává se Kajnar. To dle něj povede k růstu nezaměstnanosti i k tomu, že lidé nebudou mít na zaplacení nájmu. Město jim může pomoci například tím, že odpustí poplatky za odpad nebo žákům zaplatí ve školách obědy.

Do debaty byli představitelé kandidujících subjektů pozváni na základě zveřejněných volebních pravidel České televize.

Do zastupitelstva Ostravy kandiduje celkem 14 uskupení. Subjekty, které v debatě nemají zastoupení, ČT oslovila s dotazem na tři nejdůležitější programové priority.