Volby do sněmovny by vyhrálo ANO

Sněmovní volby by nyní podle průzkumu společnosti Kantar CZ pro Českou televizi vyhrálo hnutí ANO s 30,5 procenta hlasů, následovala by ODS s 19,5 procenta a SPD s 11 procenty. Podle nejnovějšího volebního modelu by se do dolní komory dostali ještě Piráti (8,5 procenta) a Starostové (6,5 procenta).

Naopak pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny by nepřekonala TOP 09 (4,5 procenta) a KDU-ČSL (čtyři procenta). Do sněmovny by se podle modelu neprobojovaly ani KSČM a ČSSD. 

Opoziční hnutí ANO by si proti květnu polepšilo o 2,5 procentního bodu. Občanská demokratická strana naopak ztrácí, oproti květnu by přišla o tři procentní body.

„Odchody od ODS jsou velmi roztříštěné a směřují napříč celým spektrem, tedy k dalším vládním stranám, ale i k SPD a menším neparlamentním subjektům, jako jsou například Svobodní. Důvody odchodu voličů se dají obecně shrnout jako nespokojenost s počínáním vlády a vedení země za současné situace,“ uvedla analytička Kantar CZ Nikola Kopáčová.

Volební model pro ČT s hypotetickými koalicemi
Zdroj: ČT24

Pokud by strany kandidovaly do sněmovny ve stejných koalicích jako při minulých volbách, vyhrálo by hnutí ANO se ziskem 32 procent hlasů. Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) by podle modelu získala 29 procent hlasů. Obě uskupení by si oproti minulým volbám polepšila. Třetí by skončila SPD s jedenácti procenty. Následovala by koalice Pirátů se Starosty s deseti procenty, která by si tak oproti výsledkům loňských voleb pohoršila o 5,5 procentního bodu.

ZPRÁVA KE STAŽENÍ: 79. vlna průzkumu Trendy Česka

Sběr dat se uskutečnil od 15. sprna do 2. září. Kantar CZ provedl průzkum technologií CATI. Do stranického modelu z reprezentativního vzorku 1200 respondentů vstoupilo 937 respondentů, kteří nevylučují účast ve volbách a chtějí se voleb účastnit. Do koaličního modelu vstoupilo 893 respondentů. Statistická chyba je v rozmezí plus minus 1,1 až 3,7 procentního bodu.