Úřady šetří na energiích. Ve sněmovně se bude topit kratší dobu, ministerstva rozšíří home-office

Události: Ministerstva se snaží šetřit na energiích (zdroj: ČT24)

Se začátkem topné sezony začaly úřady zavádět úsporná energetická opatření. Vycházejí i z manuálu, který v létě schválila vládě. Zaměřují se hlavně na vytápění nebo svícení. Zároveň chtějí ministerstva více izolovat dveře nebo okna. Počítají s tím, že by mohla ušetřit i víc než dvacet procent ceny plynu nebo elektřiny.

Úsporná opatření kvůli zvyšujícím se cenám energií postupně zavádí Senát i Poslanecká sněmovna. V horní komoře je v kancelářích maximálně jednadvacet stupňů a na chodbách patnáct. Na toaletách se až na výjimky používá jen studená voda. „Budeme také dopředu zjišťovat, které prostory jsou aktuálně využity a podle toho budeme topit,“ dodala tisková tajemnice Senátu Lada Faldynová. 

Ve sněmovně zavedli téměř stejná opatření. V prostorách dolní komory se nyní topí jen mezi sedmou a sedmnáctou hodinou, tedy o dvě hodiny méně než dřív. Teplotu snížili o tři stupně. „V letošním roce by měla úspora dosáhnout ještě do konce roku 660 tisíc korun, v příštím roce je to za každý měsíc asi 150 tisíc korun,“ popisuje předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). 

Zhruba patnáct až dvacet procent nákladů chce podle svého prohlášení ušetřit i Úřad vlády. Jeho zástupci avizovali, že by se v objektech mělo méně svítit, konkrétní plán ale oznámí až příští týden. 

Už od jara se snaží šetřit ministerstva. Například na chodbách resortu průmyslu a obchodu visí jasná doporučení: zhasínat, ale třeba také chodit pěšky. Ministerstvo dopravy chce víc zaizolovat okna nebo omezit přímotopy. 

Většina úřadů počítá s tím, že opatření potrvají po celou dobu topné sezony, tedy od září do března. Ušetřit by tak mohly minimálně deset až patnáct procent nákladů. „Rozhodli jsme se, že v budově ministerstva dopravy od příštího týdne vypneme jeden ze tří páternosterů. Je to součástí opatření, kdy ty nejvíc energeticky náročné provozy omezíme,“ uvedl mluvčí resortu František Jemelka. 

Jurečka: Podporujeme efektivnější home-office

Na úřadech také mění běžné žárovky za LED nebo chemicky čistí topení. Mají tím zvýšit jeho účinnost. Zaměstnancům jednotlivá ministerstva nařizují vypínání nepotřebných spotřebičů mimo pracovní dobu.

„Snižujeme teploty v jednotlivých objektech. Mezi další opatření, která můžeme zmínit, je například snížení počtu hodin vytápění nebo výměnu elektrických spotřebičů za úspornější,“ přiblížila plány mluvčí ministerstva kultury Jana Zechmeisterová. 

Resort životního prostředí pro ČT zmínil, že chce omezit i služební cesty zaměstnanců. Ministerstvo práce a sociálních věcí zase uvedlo, že chce redukovat počet lidí v kancelářích. „Pracujeme také s tím, abychom efektivněji využívali nástroj home-office,“ uvedl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím, že chce práci z domova zavést u většiny zaměstnanců, kteří nepracují na přepážkách.