Kontakty vedení české pravoslavné církve s proruskými duchovními pobuřují věřící

Události: Čeští pravoslavní duchovní mají kontakty s proruskými kněžími (zdroj: ČT24)

Část věřících i duchovních české pravoslavné církve kritizuje své vedení za to, že se opakovaně schází s proruskými duchovními ze zahraničí. Česká televize zjistila, že se český arcibiskup Michal Dandár před několika týdny sešel v Maďarsku s biskupem Ilarionem Alfejevem, který donedávna patřil k blízkým spolupracovníkům moskevského patriarchy Kirilla. Schůzka s lidmi napojenými na ruskou část církve se o víkendu uskutečnila i v Praze.

V srpnu proběhlo v Maďarsku setkání vybraných biskupů pravoslavných církví. Fotografie z něj zachycuje i českého arcibiskupa Michala Dandára a Ilariona Alfejeva, který byl donedávna pravou ruskou moskevského patriarchy Kirilla pro zahraniční vztahy, a nyní působí v Budapešti.

„Je to ostuda z toho hlediska, že Ilarion byl hlavním spojencem patriarchy Kirilla,“ vysvětluje své výhrady zástupce části věřících pravoslavné církve Miroslav Boublík.

Další setkání s proruskými duchovními

Další kritizované setkání Dandára s proruským duchovním proběhlo o minulém víkendu v Praze, tu navštívil metropolita Filip. Ten podle webu ZN.UA na Ukrajině zastrašoval duchovní, kteří podepsali petici za postavení Kirilla před církevní soud.

Česká televize má rovněž záběry dokazující, že se vedení české pravoslavné církve v ten samý den sešlo se Sergejem Gutenkem, arcibiskupem Luhaňské oblasti ovládané Rusy. Českého arcibiskupa za jeho kontakty kritizuje i moravský biskup Igor Izaiás. „On je proruský. Myslím si, že nemá takové věci dělat,“ říká Izaiás.  

Na pražském setkání byl i tajemník českého arcibiskupa a bývalý agent StB Igor Střelec, ostatně s StB jako informátor spolupracoval i arcibiskup Dandár. Česká televize získala archivní záznamy jeho složky. Spolupracovníkem se podle ní stal v roce 1966, ještě předtím, než začal studovat duchovní akademii v Leningradě. Podle svazku se zavázal donášet na studenty z kapitalistických zemí. Česká televize se opakovaně snažila získat arcibiskupovo vyjádření, ten ho dosud odmítá poskytnout.