Nejvyšší soud potvrdil osvobození bývalých šéfů státních rezerv v kauze Viktoriagruppe

Nejvyšší soud potvrdil osvobození bývalých šéfů Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Tomáše Perutky a Ondreje Páleníka v kauze Viktoriagruppe. Podle obžaloby způsobili škodu téměř padesát milionů korun, odvolací soud je ale oba osvobodil. Verdikt nezvrátil ani nejvyšší státní zástupce, jehož dovolání Nejvyšší soud odmítl, uvedl Adam Wenig z Městského soudu v Praze, který se případem zabýval jako první instance.

„Dovolání nejvyššího státního zástupce se odmítá,“ sdělil mluvčí Wenig. Nejvyšší soud rozhodl v neveřejném zasedání na konci dubna, rozsudek ale vypracoval až v srpnu.

Obžaloba vinila bývalé předsedy Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Tomáše Perutku a Ondreje Páleníka z mnohamilionové škody způsobené uzavřením smluvního dodatku s německou firmou Viktoriagruppe. Perutku prvoinstanční soud původně potrestal tříletou podmínkou, Vrchní soud v Praze ho ale později osvobodil. Páleníka zprostily obžaloby oba soudy.  

Perutka, který řídil SSHR z pozice místopředsedy, navrhl v roce 2012 firmě Viktoriagruppe ukončení povinnosti hradit náklady na pronájem prázdné nádrže v centrálním tankovišti ropy v Nelahozevsi, což představovalo 4,9 milionu korun měsíčně. Na jaře 2013 pak předal novému předsedovi SSHR Páleníkovi k podpisu smluvní dodatek, jenž povinnost fakticky zrušil. Podle obžaloby se tak muži dopustili zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku a způsobili státu škodu 49,5 milionů korun.

Perutka se u soudů hájil mimo jiné tím, že musel zajistit dostupnost nádrže. Bezpečnostní rada státu totiž schválila pro SSHR úkol nakoupit sto tisíc tun ropy. Páleník, který byl v kauze zneužití Vojenského zpravodajství potrestán 2,5letou podmínkou a osmiletým zákazem činnosti ve zpravodajských službách a bezpečnostních sborech, zase odmítl, že by úřad vedl lhostejně či neprofesionálně. Soudy oba postupně osvobodily, s tím ale nesouhlasil tehdejší nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který v listopadu 2020 podal dovolání. To teď Nejvyšší soud odmítl s tím, že je zjevně neopodstatněné.

Mužům původně hrozilo pět až dvanáct let vězení, státní zástupce pro ně chtěl tresty v dolní polovině sazby. SSHR požadovala jako poškozená po obou mužích celkovou částku 245 milionů korun, odvolací soud ji ale s nárokem odkázal do civilního řízení.