Kauza ohledně styků Mlejnka s Redlem může mít na civilní rozvědku dopad, říká Žáček

Interview ČT24 s předsedou sněmovního bezpečnostního výboru Pavlem Žáčkem (zdroj: ČT24)

Předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS) míní, že setrvání nového šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka ve funkci závisí na tom, zda získá bezpečnostní prověrku, jak také už dříve uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle Žáčka je nutné o kontaktech Mlejnka s obviněným lobbistou Michalem Redlem hovořit. Očekává, že kauza bude mít na fungování Úřadu pro zahraniční styky a informace dopad. Pavel Žáček byl hostem Interview ČT24.

„Primárně to závisí  na tom, jestli pan ředitel dostane prověrku na ‚přísně tajné‘, protože je to podmínka, aby mohl být ředitelem v zásadě jakékoliv tajné služby,“ prohlásil ve vysílání ČT24 Žáček. 

Vnímá, že je Mlejnek spojován s korupční kauzou, odmítá ale navzdory komentářům v médiích a výrokům kolegů politiků dělat předčasné závěry.

„Také proto jsem přistoupil na to, že jednání (bezpečnostního) výboru, na kterém se mělo projednávat uvedení pana ředitele Mlejnka do funkce 1. září, uděláme dřív. Myslím si, že je nutné o tom diskutovat na platformě, která je k tomu určená, to znamená na bezpečnostním výboru,“ upřesnil Žáček. Předpokládá, že podstatná část jednání naplánovaného na 25. srpna bude otevřená. Ve stejný den se sejde také Stálá komise pro kontrolu činnosti Úřadu pro zahraniční styky a informace.

Nabízelo se, aby prověrku dělal jiný úřad

Bezpečnostní prověrku dělá Mlejnkovi paradoxně Úřad pro zahraniční styky a informace, tedy ten, který sám řídí. „To je praxe vyplývající ze zákonů. Teď jsme se dostali do specifické situace, kdy ministr zvolil osobu, která ze zpravodajského systému na nějakou dobu vypadla a dostala se do byznysového prostředí,“ připomíná Žáček. V tomto případě se podle něj nabízelo, aby prověrku udělala jiná tajná služba.

Šéf bezpečnostního výboru zdůraznil, že prověrka musí být vykonána důkladně, aby ji nikdo do budoucna nemohl zpochybnit.  

Bezpečnost země není ohrožena

Žáček si zároveň myslí, že rozvědka je velmi citlivou zpravodajskou instituticí, na kterou může mít kauza dopad. Potřebuje přitom být v pozici, kdy může vykonávat svou funkci nejen ve vztahu k vládě a bezpečnosti České republiky, ale i partnerům, se kterými úzce spolupracuje.

Žáček má obavu, že lidé kvůli aktuální situaci ztratí důvěru v bezpečnostní aparát Česka. „A naše úloha je, abychom to vysvětlili při diskuzi, abychom ujistili veřejnost, že zde řešíme jeden problém, ale že jako celek to bezpečnost České republiky neohrožuje,“ uzavřel Žáček.