TÉMA

Sněmovní komise

Kauza ohledně styků Mlejnka s Redlem může mít na civilní rozvědku dopad, říká Žáček

Předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS) míní, že setrvání nového šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka ve funkci závisí na tom, zda získá bezpečnostní prověrku, jak také už dříve uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle Žáčka je nutné o kontaktech Mlejnka s obviněným lobbistou Michalem Redlem hovořit. Očekává, že kauza bude mít na fungování Úřadu pro zahraniční styky a informace dopad. Pavel Žáček byl hostem Interview ČT24.
13. 8. 2022|

Trump byl v otázce voleb odtržený od reality, zaznělo na slyšení v Kongresu

Bývalý prezident Donald Trump odmítl naslouchat svým poradcům, když mu říkali, že jeho tvrzení o volebních podvodech jsou nepodložená a nezvrátí jeho prohru v prezidentských volbách v roce 2020. Někteří Trumpovi někdejší spolupracovníci to řekli na výboru americké Sněmovny reprezentantů, který vyšetřuje pozadí útoku Trumpových stoupenců na Kapitol z 6. ledna 2021. Trump naopak označil vyšetřování výboru, složeného převážně z demokratů, za „výsměch spravedlnosti“.
13. 6. 2022Aktualizováno14. 6. 2022, 08:21|

Poslanci zvolili předsedy stálých komisí, členem Národní rozpočtové rady bude Hampl. Projednávat rozpočet pětikoalice odmítla

Poslanci si zvolili předsedy stálých sněmovních komisí a člena Národní rozpočtové rady, kterým se stal bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl. Sněmovní většina ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN neschválila návrh ministryně financí v demisi Aleny Schillerové (ANO) na projednávání rozpočtu pro příští rok, kterým se chce zabývat až po jmenování nové vlády. Návrhy zákonů by poslanci na této čtvrté řádné schůzi ve volebním období na základě rozhodnutí organizačního výboru projednávat neměli.
14. 12. 2021Aktualizováno14. 12. 2021, 20:09|

Sněmovní komise si předvolala první osoby k otravě Bečvy. Jedem podle nich nemusely být kyanidy

Loňskou ekologickou havárii v řece Bečvě nemusely způsobit kyanidy, míní někteří z těch, kteří v pondělí ve Zlíně mluvili se členy sněmovní vyšetřovací komise. Podle jejích zástupců je třeba také zmapovat jednotlivé výpusti vedoucí do řek. Závěrečnou zprávu by měla vyšetřovací komise předložit Poslanecké sněmovně v září. Její součástí by měl být návrh na změnu legislativy, řekli zástupci komise.
9. 8. 2021|

Útok na Kapitol bude vyšetřovat komise Sněmovny reprezentantů

Americká Sněmovna reprezentantů ovládaná demokraty schválila ustavení komise k vyšetření nepokojů v sídle Kongresu z 6. ledna. Informovala o tom agentura Reuters, podle které budou mít nad výborem kontrolu demokraté. Republikáni v Senátu snahy o ustavení podobného orgánu spravovaného oběma hlavními stranami v květnu zamítli.
1. 7. 2021|