Hasiči se blíží k likvidaci požáru v Českém Švýcarsku. Zásah komplikuje počasí a nedostatek deště

Události ČT: Požár u Hřenska opět hasí letouny z Itálie (zdroj: ČT24)

V Národním parku České Švýcarsko nadále zasahuje na tisíc hasičů. Požářiště se už podle jejich ředitele Vladimíra Vlčka podařilo zmenšit na zhruba 398 hektarů. Stále se ale rozhořívají ohniska například u Pravčické brány, nebo na vrchu Bouřňák. Jedno ze skrytých ohnisek se ráno rozhořelo i v oblasti nad Hřenskem. Nyní je již pod kontrolou. Na letiště Vodochody kolem poledne znovu dorazila letadla Canadair z Itálie, která pomáhala hasit požár před týdnem.

„Požádali jsme o pomoc a Itálie nám opět letadla nabídla,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka. Do hasebních prací se zapojí odpoledne a budou pomáhat v oblasti Gabrieliny stezky. Každé letadlo může nést až šest tisíc litrů vody.

Krátce po 15:30 Kavka na tiskovém brífinku uvedl, že letadla Canadair právě startují z letiště Vodochody a míří směr České Švýcarsko. „Udělají první přelet, který bude průzkumný. Pak v dalším náletu, v tom koridoru, který jsme jim museli vyčlenit, protože tady opravdu dnes na české i německé straně je ve vzduchu velmi rušno, začnou shazovat vodu,“ uvedl. 

Podle mluvčího hasičů budou letouny zasahovat v oblasti Křídelní stěny. „To je pro nás velké plus, protože ty stroje mají velké množství vody. Dynamika, kterou oni hasí, je pro nás velmi důležitá. Museli jsme to zkoordinovat i s hasiči, kteří jsou na zemi, protože ten shoz je prostě úplně něco jiného než z vrtulníku,“ dodal. 

Brífink k zásahu hasičů v Českém Švýcarsku (zdroj: požár)

Italská letadla vystřídala letouny ze Švédska, které také nabíraly vodu přímo z vodní hladiny. Uzavřeno tak od minulého týdne zůstává jezero Milada u Ústí nad Labem, kde vodu nejprve čerpaly italské speciály, poté švédské stroje. Ty ale dokážou pojmout jen 3000 litrů vody, tedy o polovinu méně než letouny Canadair. 

I v pátek čerpají italská letadla vodu z jezera Milada. „Canadairy sem přilétají čerpat vodu každých patnáct minut. S hasebními pracemi budou pomáhat do dnešních (pátečních - pozn. red.) 20:00. Na noc pak práce přeruší,“ uvedla pořadu Události redaktorka ČT Barbora Lancová. 

Ohnisko nad Hřenskem je nyní podle hasičů pod kontrolou. „Hasiči se tomu místu intezivně věnovali, protože je v blízkosti obydlí. Kolem osmé hodiny ráno se ale podařilo všechna ohniska z velké části uhasit a v tuto chvíli probíhají dohašovací práce,“ podotkla redaktorka ČT Kateřina Trnková s tím, že šlo o plamenné hoření. S tím se v posledních dnech hasiči už nesetkávali. „Ohniska v poslední době spočívala v rozžhavených uhlících a intenzivně rozžhavené půdě,“ dodává Trnková. 

Ministryně: Na tak velký požár nebyl park připraven

Na místo v poledne dorazila i ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL), která uvedla, že do budoucna je potřeba se zaměřit na prevenci. „Musím konstatovat, že na tak velký rozsáhlý požár skutečně národní park připraven nebyl. Je nutné se nyní podívat na to, jak udělat prevenci a předcházet takovým situacím, a to nejen v Národním parku České Švýcarsko.“

Brífink ministryně životního prostředí Hubáčkové k požáru v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Podotkla, že zatím je omezený vstup do parku v zasažených zónách do 12. srpna, ale termín se zcela jistě ještě prodlouží. „Možná budeme omezovat vstup v širším rozsahu. Budeme o tom rozhodovat příští týden v pondělí,“ dodala ministryně. 

Vlček informoval, že zásahu nepřeje počasí. „Dostáváme se do závěrečné fáze hašení požáru. Doufali jsme, že by to mohlo nastat už dnes, ale vysoké teploty posouvají likvidační fázi o něco déle,“ podotkl s tím, že se navíc stále objevují nová ohniska požáru, a dokonce i tam, kde předtím vůbec nehořelo. „Přenášelo se to kořenovým systémem,“ zmínil a dodal, že takové požáry lze těžce odhalit. Ohniska se podle něj mohou rozhořívat i měsíce po vyhlášení likvidace. Jediné, co může v tuto chvíli pomoci, je vydatný déšť. Po vyhlášení likvidace se budou moci vrátit domů obyvatelé z evakuovaného Hřenska a jeho dalších částí Mezné a Mezní Louky.

„Je třeba připravovat převzetí území ze strany národního parku České Švýcarsko a v tuto chvíli jsme ve fázi, že máme rozděleno místo zásahu na čtyři sektory. V tuto chvíli je jeden sektor připraven k předání,“ řekl Vlček. Nejblíže předání je podle něj oblast u obce Janov. Poté, co hasiči zásah ukončí, budou muset na místě záchranné složky dál asistovat.

Do budoucna se bude podle něj diskutovat zejména o podobě bezzásahových zón z pohledu požární ochrany. „Jsme v situaci, kdy například obec Mezná nemá požární vodu, není tam zabezpečený vodovod pro hašení, což je jeden ze základních atributů pro to, aby tam mohl probíhat úspěšný zásah,“ podotkl Vlček.Hasiči se během pátku budou věnovat okolí Pravčické brány a těžko přístupným místům. Na místě podle Kavky zasahují i speciálně vycvičení lezci. „Moravskoslezský kraj i Praha disponují lidmi, kteří jsou v tzv. USAR týmu a ti mohou pomoci v nepřístupném terénu, protože se mohou pohybovat v nebezpečném prostoru,“ podotkl. 

Mluvčí HZS hl. města Prahy Kavka o aktuální situaci v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Speciálně vycvičení lezci se už ve čtvrtek měli slaňovat u těžko přístupného terénu u Pravčické brány, aby tam prosekali prostor pro umístění nádrže. „To se ale nepodařilo, protože vrtulníky podněcovaly k ohni další ohniska požáru. Z toho důvodu se tam hasiči budou v pátek vracet po zemi,“ sdělila redaktorka ČT Marie Drahoňovská. Místo je problematické i kvůli množství keřů. „Oheň se často skrývá i v prasklinách skal,“ dodala.

Hasiči chtějí také pokračovat ve stejné strategii jako ve čtvrtek a hasit ohniska v takzvaných vláčcích, kdy shazují vodu rychle po sobě na stejné místo. „Stále ale řeší problém, jak dostat do nepřístupného terénu vodu,“ podotkla redaktorka. Do míst chtějí proto umístit nádrže, aby to hasiči i vrtulníky měli k vodě co nejblíže. 

Zásah ale hasičům komplikují vysoké teploty. Záchranáři se musejí častěji střídat, proto jich je v Českém Švýcarsku dál zhruba tisíc. Podle meteorologů se mají teploty v pátek vyšplhat až k 31 stupňům. Odpoledne a večer očekávají ojedinělý výskyt bouřek doprovázených kroupami či nárazovým větrem.

MMR může dát na obnovu až sto milionů

Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) mezitím informoval, že na obnovu poničeného veřejného majetku či obnovu infrastruktury cestovního ruchu po požáru by mohlo ministerstvo zpočátku vytvořit program v řádu sto milionů korun. Z evropských fondů by se dalo spolufinancovat pořízení speciální letadla uzpůsobeného na hašení.

MMR už podle Bartoše zpracovává analýzu, jak v Hřensku zmírnit dopady požáru. „Máme nástroje aktivní pomoci, i soukromým subjektům. Mám připraveno, jak by program mohl vypadat, ale bude potřeba nejdříve udělat rekognoskaci situace na místě. Teď tam ještě nemá cenu vysílat úředníky, ale až to bude možné, tak k tomu dojde a budeme vědět, jaká je poptávka a program podle toho nastavíme,“ konstatoval Bartoš.