Úrazů na elektrokoloběžkách přibývá. Jezdci nenosí helmu a řídí opilí

Lékaři i záchranáři se letos častěji zabývají úrazy způsobenými jízdou na elektrokoloběžkách. Přírůstek případů oproti minulému roku potvrdily České televizi záchranné služby a nemocnice v několika krajích. Zdravotníci často řeší zranění hlavy, protože lidé při jízdě ve velkých rychlostech ve většině případů nemají nasazenou helmu. Běžně také podle záchranářů jezdí opilí.

K rostoucímu množství pádů z elektrokoloběžek musí vyjíždět záchranáři například z Olomouckého kraje. Nejčastěji zasahují v průběhu pátečních a sobotních nocí, kdy jsou často zraněné osoby pod vlivem alkoholu.

„Snad devadesát procent z nich nemá přilbu. Kvůli tomu pak řešíme nejčastěji úrazy hlavy, komoce mozku, někdy i stavy bezvědomí, křeče. Jelikož se jedná o účastníky provozu, vždy výjezdy realizujeme ve spolupráci s městskou policí či Policií České republiky,“ vysvětluje mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Lucie Mikisková. Větší počet zranění potvrdili ČT i lékaři z urgentního příjmu místní fakultní nemocnice.

Kromě úrazů hlavy záchranáři často vyjíždí po pádu na koloběžce i ke zraněním horních a dolních končetin. „Nejčastěji ošetřujeme úrazy horní poloviny těla – hlavy, pletence ramenního nebo třeba zápěstí. Na ambulanci 1. chirurgické kliniky VFN nezřídka evidujeme případy, kdy hrál při pádu významnou roli alkohol,“ řekla ČT mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Marie Heřmánková.

I podle ní se počet zranění způsobených na elektrokoloběžkách zvyšuje. Mimo pádů z koloběžek dochází také ke srážkám s chodci nebo jinými dopravními prostředky.

Desítky výjezdů a zhruba čtyřicetiprocentní nárůst případů způsobených jízdou na elektrokoloběžkách oproti loňskému roku hlásí i záchranáři z Jihočeského kraje. Stoupající trend zaznamenali i jejich kolegové z Vysočiny. Také Fakultní nemocnice Brno se letos potýká s větším množstvím takových zranění.

Přilba je na koloběžce povinná do osmnácti let

Pro jízdu na elektrokoloběžce platí stejná pravidla jako pro jízdu na kole. Přilbu proto musí mít jenom jezdci do osmnácti let. Přesto ji zdravotníci doporučují nosit v každém věku, a to i kvůli rychlosti, kterou se stroje pohybují.

„Mnoho lidí si neuvědomuje, že vzhledem k váze a vyvinuté rychlosti elektrokoloběžky kinetická energie při kolizi ovlivňuje způsob pádu, tím pádem také mechanismus poranění. Zjednodušeně řečeno, elektrická koloběžka se při pádu chová jinak kvůli své váze a rychlosti,“ vysvětluje mluvčí záchranářů z Jihočeského kraje Zuzana Fajtlová.

Na elektrokoloběžkách by lidé také neměli jezdit po chodníku, ale pouze po silnici, popřípadě v cyklopruzích.