Zájem o čtvrtou dávku proti covidu Válka překvapil. Máme, co dohánět, řekl Špičák

UK: Operace čtvrtá dávka odstartována (zdroj: ČT24)

Zájem o čtvrtou dávku proti covidu byl hlavně v Praze a především v nemocnicích, ale i tak  ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) překvapil. Místopředseda výboru pro zdravotnictví Julius Špičák (ANO) upozornil na to, že Češi zaostávají v proočkovanosti za Západem. Doporučil nechat se otestovat na protilátky, než půjdou na další dávku, to Válek nepovažuje až tak za rozumné, očkování bere za nástroj prevence. Politici o tématu debatovali v Událostech, komentářích.

„Já jsem příjemně překvapený tím zájmem, vzhledem k tomu, že máme prázdniny a jsem rád, že očkovací centra a praktičtí lékaři do akce tak vstupují,“ prohlásil Válek. Ocenil, že Češi se chovají rozumně a nechávají se naočkovat. 

Špičák ale takový optimista není. „V současné době je situace taková, že v Česku se podalo 165 tisíc dávek na sto tisíc obyvatel, což je daleko méně než v zemích západní Evropy. Máme co dohánět v proočkovanosti,“ podotkl.

Zároveň upozornil, že každá vlna epidemie se dosud chovala jinak. „Měli bychom analyzovat výsledky té současné a mám pocit, že efekt ochranný je výrazně menší než u předchozích,“ dodal s tím, že takovou analýzu v datech resortu zdravotnictví nenašel. 

Válek ho ale opravil, že taková analýza dat existuje. „Ochranný efekt po očkování současnými vakcínami trvá šest až sedm měsíců, to byl ten hlavní důvod, proč jsem si troufl pustit očkování již teď, protože většina odborníků očekává, že se lehce posune podzimní vlna, že ta kulminace bude na přelomu prosince a ledna. To znamená, že já potřebuji, aby ta ochrana občanů trvala opravdu září až únor, a tím pádem můžeme v srpnu očkovat,“ vysvětlil Válek s tím, že se jedná o jasné stanovisko, ať už WHO nebo Evropské komise a odborných týmů. 

Špičák doporučuje očkování lidem nad 75 let, na druhé straně ale podle něj není od věci si nechat zjistit, jak je na tom člověk s protilátkami, pokud koronavirus už prodělal, než půjde na další dávku.

„Udělat komplexní imunitní vyšetření je velmi náročný proces, který je poměrně drahý a zvládne to pár laboratoří v České republice,“ troufl si nesouhlasit Válek. Navíc se podle něj prokázalo, že přirozená imunita po nových mutacích trvá dramaticky kratší dobu než po očkování. Podle ministra se tak stane očkování proti covidu vysoce pravděpodobně pravidelným sezonním očkováním. 

V případě PCR testů Válek nyní jedná s pojišťovnami o tom, aby ho hradily, aniž by měl pacient žádanku od lékaře. „Nemám s tím problém, ale musím konstatovat, že máme řadu viróz, které netestujeme,“ uzavřel Špičák.