Babiš dává sněmovně maximum, jeho absence mi nevadí, říká Juchelka

Aleš Juchelka hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka v Interview ČT24 řekl, že mu nevadí absence šéfa hnutí Andreje Babiše v Poslanecké sněmovně. Podle něj se Babiš účastní všech nejdůležitějších jednání dolní komory. Juchelka hovořil i o obstrukcích opozice ve sněmovně, například v souvislosti se sporem o platby za státní pojištěnce. Opozice se podle něj bude chtít „ptát“ i ve čtvrtek, kdy se má projednávat jedna z priorit současné vlády – energetický úsporný tarif.

Na to, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš se ve sněmovne zúčastnil necelých 24 procent hlasování, Juchelka odpověděl, že v dolní komoře byl vždy na projednávání těch nejdůležitějších bodů. „Mně osobně to nevadí. Vidím, že on je pracovitý, dává sněmovně maximum i v tom, jak připravuje zákony,“ komentoval účast svého šéfa na jednání pléna sněmovny.

Babiš byl už několikrát koaličními stranami kritizován za to, že na jednání sněmovny nechodí, a místo toho jezdí po České republice se svým obytným vozem a setkává se s občany. 

Obstrukce ve sněmovně

Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun (Piráti) v úterý upozornil, že Česku kvůli zpoždění v přijímání některých evropských zákonů hrozí pokuty ve výši několika miliard korun. Částí zákonů se měla Poslanecká sněmovna zabývat v pátek, opozice ale jednání kvůli sporu o platby za státní pojištěnce zablokovala. 

„Obstrukce se nedějí, abychom zdržovali legislativu Evropské unie. Ale tato vládní koalice má většinu. A pan Šalomoun si může sám v rámci své koalice projednat, aby měly návrhy přednost například před státními pojištěnci. My jsme proti tomu, aby se odebralo 14 miliard pojišťovnám a chceme si k tomu říct svoje,“ prohlásil Juchelka. 

Současná vláda tvrdí, že na začátku svého působení přebírala dluh 36 neimplementovaných evropských směrnic po kabinetu, ve kterm bylo hnutí ANO. Podle Juchelky ale mohla být záležitost už dávno vyřízená, protože současná koalice je u moci už sedm měsíců. „Když jsme byli (ve sněmovně) přes noc kvůli pandemickému zákonu, mohli jsme klidně projednat těchto 36 směrnic,“ uvedl. 

Energetický úsporný tarif

Poslanci mají ve čtvrtek řešit takzvaný energetický úsporný tarif, který si dala vláda jako jednu z priorit v rámci pomoci domácnostem s drahými energiemi. Juchelka ujistil, že tarif hnutí ANO podpoří. „Akorát se budeme muset ptát, to je celá naše strategie,“ řekl.

Podle něj je kolem tarifu mnoho neznámých. „Prostě nevíme, s čím vláda přijde,“ prohlásil a dodal, že se budou opoziční poslanci ptát podle toho, jak bude ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) odpovídat. 

„Vůbec nevím, jak se bude rozúčtovávat teplo, protože například teplárny mají jako svého partnera SVJ (společenství vlastníků jednotek – pozn. red.). Ta SVJ mají několik bytů, takže bude to na metr čtvereční, na počet lidí, kteří tam bydlí?“ ptá se Juchelka. 

Varianty úsporného tarifu
Zdroj: ČT24

Opozice chce podle něj také slyšet, jak by vláda postupovala v případě, že by se ruský prezident Vladimir Putin rozhodl okamžitě ukončit dodávky plynu.

Sankční zákon

Hnutí ANO v úterý oznámilo, že souhlasí s novým sankčním zákonem, ale chystá se vetovat jeho zrychlené projednávání. „Domnívám se, že na tento zákon, který jde nad rámec sankčních zákonů EU, bychom se měli podívat hlouběji přes ústavněprávní výbor. Možná tam budeme mít i nějaké pozměňovací návrhy,“ připustil Juchelka.

Od ústavněprávního výboru sněmovny ANO podle Juchelky očekává, že odpoví například na otázku, zda zákon není diskriminační a v rozporu se schválenými sankcemi EU. „Potřebujeme si tyto právní otázky nějakým způsobem projednat. Z hlediska času se nic neděje, jenom se to posune o několik týdnů. Chceme, aby to prošlo klasickým legislativním procesem,“ dodal.