Soud uložil podnikateli Kubíčkovi za podvod osm let vězení. Způsobil škodu 2,25 miliardy korun

Za podvedení téměř osmi tisíc investorů uložil soud ve čtvrtek podnikateli Jiřímu Kubíčkovi osm let vězení, peněžitý trest devět milionů korun a maximální možný, tedy desetiletý, zákaz působení ve vedení firem. Podle rozsudku způsobil Kubíček škodu dvě a čtvrt miliardy korun. Část jeho majetku, který zajistila policie, má propadnout státu ve prospěch poškozených. Verdikt není pravomocný, podnikatel vinu odmítá a odvolal se.

Kauza je neobvyklá množstvím poškozených i výší škody. Výroková část rozsudku má 270 stran. Její vyhlášení a stručné odůvodnění trvalo pražskému městskému soudu přes čtyři hodiny, a to i přesto, že si vypomáhal promítáním textu verdiktu na plátno. „V dějinách naší kriminalistiky byly i větší případy, ale rozhodně to není běžný případ běžného podvodu,“ podotkl předseda soudního senátu Petr Blažek.

„Polehčující okolnosti na straně pana Kubíčka soud hledal, hledal, ale nedohledal,“ poznamenal soudce. „Nelze se divit, že tresty jemu ukládané jsou již výrazně citelnější,“ dodal.

Kubíček zprostředkovával v letech 2012 až 2017 svým klientům v Česku a na Slovensku zřízení obchodního účtu k obchodování na devizovém trhu forex. Zájemcům nabízel licence ke svému vynálezu - robotovi, jenž za ně měl samostatně vyhodnocovat obchodní příležitosti. Podle soudu však Kubíčkovy firmy ze skupiny WSM nikdy roboty neměly, policie žádný takový software nedohledala. Celý systém fungoval jako tzv. letadlo a Kubíček vklady používal částečně pro sebe, částečně k tomu, aby celý systém udržel v chodu.

„Od počátku uváděl klienty skupiny společností WSM v omyl,“ řekl o Kubíčkovi předseda senátu pražského městského soudu Petr Blažek. Vedle neexistence slibovaného robota podle něj Kubíček investorům záměrně zatajil i to, že k danému typu podnikání neměl potřebné povolení od České národní banky.

Podvodně vylákané peníze Kubíček soustavně vyváděl na účty jiných svých společností, vybíral je v hotovosti nebo si za ně kupoval nemovitosti zaměřené mimo jiné na zemědělskou výrobu, uvedl soudce. Klienty zároveň udržoval v přesvědčení, že jejich investice zhodnocuje – například jim zasílal výpisy z jejich údajných účtů.

Vinu odmítá

Pětačtyřicetiletý Kubíček trvá na tom, že funkční automatické obchodní systémy skutečně existovaly, a že tedy klienty nepodvedl. Dožadoval se zproštění viny. Jeho zákazníci podle něj měli všechny potřebné informace a od uzavřených smluv mohli kdykoliv bez následků odstoupit. Vložené peníze jim podle svých slov nemohl vrátit, protože je zablokovala policie.

Policistům se zablokováním Kubíčkových nemovitostí, prostředků na účtech i dalšího majetku podařilo zajistit zhruba třetinu výše způsobené škody. S nárokem na náhradu škody se mohla k trestnímu řízení připojit jen menšina ze 7801 poškozených klientů. Částky, které Kubíčkovi svěřili, se pohybovaly většinou v řádu statisíců, případně desetitisíců, někteří ale investovali miliony. Soud přiznal nárok na náhradu škody jen části z poškozených, zbytek odkázal do občanskoprávního řízení.

Kubíčka uznal soud vinným nejen podvodem, ale také praním špinavých peněz. Za stejný trestný čin potrestal i podnikatelova slovenského bratrance Róberta Bafrnce, kterému uložil čtyřleté vězení, desetiletý zákaz vedení firem a peněžitý trest 1,2 milionu. Zbylým obžalovaným – někdejším jednatelům společnosti Farma Racov Jiřímu Hosnedlovi a Janu Liptákovi – dal soud podmíněné tresty v délce tří a dvou let, peněžité tresty 225 tisíc a 150 tisíc korun a pětileté zákazy vedení firem. Shledal je vinnými z legalizace výnosů z trestné činnosti v nedbalostní formě.

Trestní řízení proti Kubíčkovi iniciovala Česká národní banka. Policisté podnikatele zadrželi v březnu 2017, zasahovali také na jeho zámku v Bezdružicích. Muž uvádí, že nemá žádné příjmy, a to ani z WSM Bohemia, ani ze zahraničních společností, které řídí. Je také jednatelem dalších společností, jež jsou v insolvenci. V minulosti už byl jednou trestaný za podvod a za nedovolené ozbrojování.

Další dvě jeho stíhání kvůli zkreslování údajů o stavu hospodaření letos soudy zastavily s argumentem, že je neúčelné vedle stíhání, které už běží. Další obžalobě za stejný trestný čin ještě čelí. V případu robotů dohledali kriminalisté po podání obžaloby dalších 320 poškozených investorů WSM se škodou vyčíslenou na 161 milionů korun. Toto Kubíčkovo stíhání nadále pokračuje.