Soud zamítl stížnost podnikatele Zadeha. Kauce 150 milionů zůstává státu

Kauce ve výši 150 milionů korun složená za odsouzeného podnikatele Shahrama Zadeha zůstane státu. Rozhodl o tom Vrchní soud v Olomouci, který zamítl podnikatelovu stížnost. Na dotaz České televize to sdělila mluvčí Krajského soudu v Brně Klára Belkovová. Jedná se o pravděpodobně nejvyšší kauci složenou v historii České republiky.

„Ve věci stížnosti proti usnesení Krajského soudu v Brně, který rozhodl, že složená kauce ve výši 150 milionů korun připadá státu, odvolací soud stížnost odsouzeného zamítl,“ sdělila ČT Belkovová.

Podnikatel íránského původu Sahram Zadeh, který má české občanství, se poprvé dostal do vazby v roce 2014 za daňové úniky ve výši 2,5 miliardy korun. Po složení částky 150 milionů korun justice rozhodla o Zadehově propuštění na kauci. Obratem byl ale zadržen kvůli íránskému zatykači. V únoru 2016 Krajský soud v Brně pustil Zadeha znovu na svobodu. Po několika měsících ho ale brněnský městský soud poslal opět do vazby, policie ho totiž obvinila v další kauze z ovlivňování svědků.

Brněnský městský soud podnikatele poslal na 3 a půl roku do vězení za ovlivňování svědků. Krajský soud po odvolání trest zpřísnil na osm let vězení, a následně rozhodl o propadnutí kauce státu.

Dohoda o vině a trestu

Zadeh proti propadnutí kauce podal loni na podzim stížnost. Tvrdil, že osoby, které za něj kauci uhradily, nebyly při jejím skládání dostatečně poučeny, za jakých podmínek můžou peníze státu propadnout. Soud měl navíc podle Zadeha použít místo kauce jako záruku peněžitý trest sedmnáct a půl milionu korun, který mu krajský soud uložil spolu s devíti lety vězení.

Trest devět let vězení a peněžitý trest 17,5 milionu korun si Zadeh vyjednal s žalobcem jako součást dohody o vině a trestu. Zadeh, který vinu původně popíral, později překvapivě projevil zájem o dohodu. Soud ji schválil na konci října 2021, a o měsíc později Zadeha podmínečně propustil poté, co si odpykal šest a půl roku z osmiletého trestu.