V pátek bude vedro, ukončí ho silné bouřky s kroupami. Na víkend se ochladí, zpočátku bude foukat

Víkend uvedou v pátek až třicetistupňová vedra, ale také prudké bouřky. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu na silné bouřky s přívalovými dešti pro celou republiku. Nejprudší srážky budou na severu a severozápadě Čech. Bouřky doprovodí silný vítr, mohou padat i kroupy o velikosti do dvou centimetrů. Po bouřkách teploty výrazně klesnou ke dvaceti stupňům, zároveň by však v sobotu ani neděli nemělo příliš pršet. Na začátku příštího týdne se zase poněkud oteplí, zpět ke třicítce by se už odpolední maxima zatím vrátit neměla.

Na velice jasný čtvrtek, kdy by se měly odpolední teploty pohybovat nejvýše mezi 21 a 25 a v Čechách až 28 stupni Celsia, naváže pátek, který bude ještě teplejší, ale již ne tak jasný. Zprvu bude polojasno, odpoledne od západu začnou přicházet bouřky, které mohou být ojediněle i silné.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu budou bouřky nejprudší v Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji mezi páteční 20. hodinou a půlnocí. Bude zde platit výstraha na velmi silné bouřky s vysokým stupněm nebezpečí. Výstraha s nižším stupněm nebezpečí ale bude platit v celé republice, a to již od 15 hodin.

Výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČHMÚ

Spadnout může až 35 milimetrů srážek v krátké době, kromě vodních kapek se mohou vyskytnout i kroupy o velikosti do dvou centimetrů. Bouřky budou provázet silné nárazy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů za hodinu, na severozápadě Čech až 90 kilometrů za hodinu.

Při bouřkách hrozí rozvodnění malých toků a suchých koryt a také zatopení sklepů, podchodů i podemletí komunikací. Kvůli silnému větru by také mohly padat větve nebo celé stromy, a to hlavně na severozápadě Čech. Meteorologové varovali také před možným poraněním kroupami nebo bleskem.

V pátek se čekají teplotní rekordy

Nejvyšší teploty budou v pátek mezi 25 a 30 stupni. Meteoroložka Marie Odstrčilová předpokládá, že by mohly padnout historické teplotní rekordy pro 20. květen. „Teplotní rekord v pražském Klementinu je 30,3 stupně a je z roku 1797. Takže na mnoha místech jsou ohroženy teplotní rekordy,“ předeslala.

Bouřky, které teploty v pátek večer srazí, setrvají ještě na začátek víkendu. V sobotu dopoledne by se mohly vyskytnout hlavně na východě republiky. „Už jich ale nebude mnoho. V průměru by mohlo spadnout do deseti milimetrů, ale v bouřkách až dvacet milimetrů srážek,“ upřesnila meteoroložka.

Události: Do Česka dorazí silné bouřky (zdroj: ČT24)

Po většinu soboty a v neděli by již příliš pršet nemělo, očekávat lze ojedinělé přeháňky. Sobota bude větrná s nárazy o rychlosti více než padesát kilometrů za hodinu. K večeru bude slábnout. Teploty budou výrazně nižší než v pátek. Po přechodu studené fronty spadnou maxima v sobotu na 20 až 24 stupňů Celsia, jen na jižní Moravě může být až 26 stupňů, v neděli se na některých místech nedostane teplota ani k dvacítce – bude nanejvýš 19 až 23 stupňů Celsia. 

V první polovině příštího týdne se opět poněkud oteplí, v úterý by mohlo být až k 27 stupňům, pak ale znovu začne pršet a teploty ve druhé polovině týdne klesnou ke dvacítce nebo ještě níž.