ODS se v dubnovém modelu Kantaru dotahuje na vedoucí ANO. Zemanova podpora je dosud nejnižší

Podíl hlasů pro hnutí ANO zůstal v dubnu na stejné úrovni jako v březnu, vyplývá z nového volebního modelu agentury Kantar CZ. ODS podle průzkumu na druhém místě ale posílila, a tak se na vedoucí hnutí dotahuje. Pod pětiprocentní hranicí by z jednotlivých sněmovních stran tentokrát vedle KDU-ČSL byla i TOP 09. Výzkumníci zjistili i nízkou spokojenost s prezidentem nebo silné odmítnutí milosti pro Miloše Baláka. V té souvislosti ministr práce předestřel úvahu o snížení rozpočtu lánské lesní správy. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.

ANO by zaujalo první místo se ziskem 27,5 procenta, oproti předchozímu modelu se výsledek nemění. ODS na druhém místě v dubnovém modelu posílila o 3,5 procentního bodu. Měla by tedy 26 procent.

S odstupem následuje v aktuálním modelu SPD s jedenácti procenty a STAN s deseti procenty. Autoři průzkumu poukazují na to, že přízeň voličů SPD kolísá mezi jednotlivými vlnami dotazování v rozmezí tří procentních bodů. V dubnovém modelu si ve srovnání s předchozím měsícem polepšilo hnutí SPD o 1,5 procentního bodu. Do sněmovny by se dostali ještě Piráti s pěti procenty. Oproti březnu by ztratili 2,5 procentního bodu, což ukazuje na pokračování negativního vývoje voličské přízně.

Pod pětiprocentní hranicí, kterou musí strany překročit, aby se dostaly do dolní komory, by podobně jako v březnu zůstala KDU-ČSL, která by tentokrát měla 4,5 procenta. Z dalších stran, které nyní ve sněmovně zasedají, by se pod čarou ocitla také TOP 09, která by byla na třech procentech. Ta totiž v modelu ztrácí meziměsíčně dva procentní body.

Na třech procentech by byla také Přísaha, na 2,5 procenta by se dostala ČSSD a po dvou procentech by měli KSČM a Zelení.

Koalice SPOLU před ANO

Za zcela hypotetické situace, že by se voleb v době sběru dat zúčastnily dvě velké koalice tak, jako tomu bylo u říjnových voleb, by první místo připadlo uskupení SPOLU ve složení ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Tato koalice by měla 33,5 procenta, oproti březnu o dva procentní body více. Upevnila by si tak vedení před hnutím ANO, které by v dubnu v tomto případě získalo 28,5 procenta.

Koalice Piráti a STAN má v tomto hypotetickém modelu třetí místo se ziskem 11,5 procenta, což je o čtyři procentní body horší výsledek než v předchozím průzkumu. Hnutí SPD by si polepšilo, a to na jedenáct procent. Další strany a hnutí jsou v dotyčném modelu pod pětiprocentní hranicí.

Volební model ČT s hypotetickými koalicemi
Zdroj: ČT24

Prezident

Výzkumníci se ptali i na hodnocení prezidenta Miloše Zemana. V dubnu 2022 s jeho působením bylo spokojeno dvacet a nespokojeno 78 procent respondentů. To je nejmenší podpora za dobu výzkumu této agentury.

Hodnocení prezidenta Miloše Zemana
Zdroj: ČT24

Specificky lidem vadila milost pro Miloše Baláka. Šéfa Lesní správy Lány soud kvůli ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře pravomocně odsoudil na tři roky vězení, podle Hradu ale údajně justice přihlížela i k tomu, „kde odsouzený pracuje“. Balák uvedl, že Zemana o milost požádal osobně, a vyjádřil mu svůj vděk.

Krok podporuje pouze sedm procent respondentů. „Společnost je vzácně jednotná, že se k tomu staví negativně,“ poznamenal Pavel Ranocha z Kantaru CZ.

Milost pro Miloše Baláka
Zdroj: ČT24

Host Otázek Václava Moravce, ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) v té souvislosti řekl, že součástí připravované novely rozpočtu bude seškrtání financí na hospodaření Lánské obory. Jeho protivnice v debatě a poslankyně za ANO Alena Schillerová upozornila, že to je kompetence rozpočtového výboru. V něm má koalice většinu.

Většina lidí je podle průzkumu také pro to, aby byla podána ústavní žaloba na prezidenta republiky.

Ústavní žaloba na prezidenta republiky
Zdroj: ČT24

ZPRÁVA KE STAŽENÍ: 77. vlna průzkumu Trendy Česka

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 8. 4. až 29. 4. 2022 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).
  • Do volebního modelu pro jednotlivé strany vstoupilo 1000 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,0 (u stran s nízkým ziskem) až 3,4 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.
  • Do volebního modelu počítajícího s koalicemi vstoupilo 980 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,1 (u stran s nízkým ziskem) až 3,6 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.