Češi kvůli dražším energiím nakupují úspornější spotřebiče

Události: Lidé kupují kamna a další neplynové spotřebiče (zdroj: ČT24)

Češi se kvůli vyšším cenám energií snaží ušetřit a nakupují úspornější varianty spotřebičů. U některých obchodníků se zvýšil od začátku roku prodej ekologičtějších praček nebo ledniček o třetinu. Kvůli válce na Ukrajině se Češi zajímají i o alternativní způsoby vytápění a vaření. V posledních dvou měsících výrazně narostl prodej elektrických přímotopů a vařičů. ČT to potvrdili oslovení prodejci spotřební elektroniky.

V kategorii velkých domácích spotřebičů, kam patří pračky a ledničky, pozoruje zájem zákazníků o úspornější varianty, tedy ty s lepší energetickou třídou, například internetový prodejce Alza.cz. Také prodejce spotřební elektroniky Datart zaznamenal poptávku po energeticky úspornějším zboží u této kategorie spotřebičů. „V této oblasti se zájem zákazníků zvýšil zhruba o třetinu,“ uvádí mluvčí Olga Dolínková.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu podle mluvčí Alzy Daniely Chovancové vzrostl i zájem o alternativní způsoby vytápění a vaření. V meziročním srovnání jsou nyní prodeje elektrických přímotopů a vařičů třikrát až čtyřikrát vyšší.

„Vzhledem k současné situaci a obecné nejistotě ohledně dodávek plynu zaznamenáváme znatelný příklon k elektrickým sporákům a varným deskám na úkor plynových. Zejména v posledních dvou měsících rostou výrazně prodeje těch elektrických,“ říká Chovancová.

Spotřeba rozhoduje

Zákazníci i kvůli rostoucím cenám energií více vnímají energetickou náročnost spotřebičů. Parametr energetické náročnosti je pro ně podle mluvčí internetového prodejce Mall.cz Pavly Hobíkové čím dál důležitější. I proto se v poslední době zákaznická podpora často potýká s dotazy zákazníků, kteří chtějí vědět, jakou má daný spotřebič spotřebu energie nebo vody, kolik za rok ušetří a za jak dlouho se jim vrátí případná investice do dražšího přístroje.

„Zákazníci přemýšlejí více dlouhodobě a často upřednostňují energetickou úspornost před cenou. Vidíme to i na našich číslech, kdy v jednotlivých kategoriích roste průměrná cena u prodaných spotřebičů. Zákazníci dávají přednost energetické úspoře před ušetřením několika set nebo někdy dokonce i tisíc korun při jednorázové koupi levného spotřebiče,“ uvádí Hobíková.

Podle Hobíkové může zákazník při výběru pračky mezi třídami C a D ušetřit s vyšší třídou i více než tři tisíce korun za deset let používání. „Trend je jasný, a i s ohledem na rostoucí ceny energií bude pokračovat i v budoucnu. Očekáváme, že zákazníci budou zejména v kategorii velkých domácích spotřebičů vybírat především energeticky úsporné modely, které šetří nejen životní prostředí, ale i peněženku,“ vysvětluje.

Někteří výrobci se podle Hobíkové tomuto trendu přizpůsobili a zákazníky motivují tím, že u energeticky úspornějších, dražších a prémiových spotřebičů poskytují i další benefity, například prodlouženou nebo doživotní záruku na některé jeho části.