Je dobře, že končí respirátory v dopravě, míní Konvalinka. Třetí dávku ale stále doporučuje všem

Biochemik Jan Konvalinka k současné covidové situaci (zdroj: ČT24)

Biochemik z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Jan Konvalinka vítá zrušení povinnosti nosit ve veřejné dopravě ochranu dýchacích cest. Řekl to v Událostech, komentářích. Situace je podle něj příznivá, přesto všem doporučuje třetí dávku očkování proti covidu. S tím souhlasí i předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, který byl hostem Devadesátky ČT24. Nic účinnějšího než očkování podle něj stále neexistuje.

Zrušení roušek a respirátorů ve veřejné dopravě Konvalinka vítá. „Ta epidemiologická data vypadají velmi dobře. Klesají sice velmi pomalu, ale setrvale. Klesá i relativní pozitivita testů, což znamená, že to nižší číslo pozitivních není tím, že bychom méně testovali, ale opravdu jich ubývá,“ míní Konvalinka. 

Respirátory ve veřejné dopravě však i nadále ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) doporučuje. Konvalinka uvedl, že v některých případech, například když bude autobus plný lidí, si ochranu dýchacích cest vezme. 

Pomohlo očkování i promořenost

O covidové variantě omikron se dříve hovořilo jako o něčem, co rychle populaci promoří. To se ale podle Konvalinky nesplnilo. „To byla naděje, kterou jsem i já opakoval. Omikron je méně nebezpečný než delta, ale pořád je srovnatelně patogenní jako ta původní varianta. Stále to vidíme v komunitách, které nejsou proočkované a promořené, tam omikron způsobuje velikou zátěž pro nemocnice,“ sdělil. 

To, že u nás omikron nezpůsobuje vážnější problémy, je podle Konvalinky tím, že Česko je relativně slušně proočkováno. Je to ale také promořeností, i když Konvalinka tvrdí, že to bylo za příliš vysokou cenu. Měl na mysli počet úmrtí v souvislosti s koronavirem. „Přes devadesát procent naší populace se už setkalo s tím virem, čili to je ten důvod, proč omikron nezpůsobuje tak vážné problémy,“ míní. 

Zájem o očkování ale nadále opadá. Podle Chlíbka má však stále velký smysl. „Zatím jsme neobjevili žádný zázračný lék ani jiná opatření. Proto to očkování zůstává, a já věřím, že do budoucna i zůstane něčím, co je schopno nějakým způsobem regulovat výskyt a cirkulaci viru v populaci,“ řekl.

Proočkovanost u seniorů je podle Chlíbka až 95 procent

Podle Chlíbka je aktuálně v České republice naočkováno více než 65 procent populace. „Pokud se ale podíváme na populaci, pro kterou je vakcína dostupná a schválená, tak dosahuje až 95 procent u seniorů, proočkovanost u lidí v produktivním věku se pohybuje mezi 70 až 80 procenty,“ uvedl.

Podle předsedy vakcinologů se dá na podzim opět očekávat, že nakažených koronavirem bude přibývat. „Proto určitě budou vybrané kategorie lidí, u kterých bude nutné na začátku sezony jejich ochranu očkováním opět posílit. U chřipky se tak děje každoročně,“ sdělil Chlíbek. Myslí si ale také, že u mladších a zdravých jedinců čtvrtá dávka možná nebude nutná.

Konvalinka rozhodně doporučuje, aby si pro třetí, takzvanou posilující dávku proti covidu došel každý. Ti, kteří nedávno covid-19 prodělali, podle něj spěchat nemusí. „Třetí dávka výrazně zvyšuje ochranu i proti omikronu – před hospitalizací i smrtí,“ dodal. 

„Co se stane na podzim, to nedokáže nikdo říct,“ myslí si Konvalinka. „Já se trochu bojím, že nás ten podzim může zaskočit. Já osobně jsem ale trochu optimitičtější. Domnívám se, že přijde podzimní vlna, pokud se ale neobjeví nějaká opravdu nebezpečná mutace, tak by ty protilátky měly zabránit tomu nejhoršímu,“ dodal.