Ukrajinci bojují i za nás, zásah NATO by vedl ke světové válce, myslí si premiér Fiala

UK: Premiér Fiala o situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Hostem úterního speciálu Událostí, komentářů České televize byl předseda vlády Petr Fiala (ODS). Hodnotil vývoj bojů na Ukrajině i související problémy v Evropě. „Naději mi dává spousta věcí. Třeba to, že reakce je nyní jasná a jednoznačná,“ řekl premiér na úvod rozhovoru.

Ocenil také to, že Ukrajinci s ruskými jednotkami bojují ze všech sil. „To Vladimir Putin určitě nečekal,“ myslí si Fiala. Zdůraznil, že naději mu dává i to, že Česko je součástí NATO i Evropské unie, což nás podle něj chrání. 

Zavzpomínal i na dobu, kdy navštívil Charkov. „Setkal jsem se s mladými lidmi, kteří byli nadšení, že žijí na svobodné Ukrajině,“ zmínil. Proto je teď pro premiéra velmi těžké sledovat, jak je město bombardováno. Zpětně se domnívá, že protiruské sankce měly být silnější po anexi Krymu v roce 2014.

Fiala: Pomoc musí být rychlá, neřešme detaily

„Ukrajinci jsou Evropané, bojují za nás,“ má jasno Fiala. Proto je podle něj důležité pomoci Ukrajincům co nejvíce ve velmi krátké době a neřešit detaily. A to i v řádu hodin. NATO podle něj přímo v zemi zasáhnout nemůže, protože by to znamenalo válku s Ruskem a tím pádem i světovou válku.

„Rusko má dlouhodobě imperiální sklony, Vladimir Putin se ho snaží obnovit minimálně v hranicích bývalého Sovětského svazu,“ myslí si Fiala. Rusové nyní podle něj útočí na národ, který je jim nejbližší. Oslabit Putina podle něj mohou přímo Rusové. Premiér připomněl, že ruské útoky se nyní stupňují a míří už i na města a civilní obyvatelstvo. Podle něj ruský prezident zajde tam, „kam mu dovolíme“.

„Nemáme signály, že by nám (ze strany Ruska) něco hrozilo,“ ujistil Čechy předseda vlády. Vladimir Putin podle něj nyní používá jaderné zbraně jako prostředky v psychologické válce, kterými nás chce zneklidnit a znejistit.

Premiér by si přál, aby se Ukrajinci ubránili a válka co nejrychleji skončila. „Aby Rusko pochopilo, že tohle není cesta, a vrátilo se k jednacímu stolu. Zatím je od toho bohužel daleko,“ mrzí ho. Podle Fialy musíme pomáhat Ukrajincům, kteří z vlasti utíkají před válkou. A vzdát se kvůli tomu i části vlastního pohodlí.

Fiala zdůraznil, že agrese Ruska přepisuje situaci na mezinárodní scéně. „Švédsko a Finsko se najednou začaly přibližovat Severoatlantické alianci, Švýcarsko odhodilo svou neutralitu, Německo úplně změnilo svoji doktrínu,“ vypočítal. Zároveň prý není možné domluvit se s někým, kdo „poruší všechna pravidla“. Síla a odhodlání ji použít jsou podle něj jedinou věcí, které autoritářské režimy a jejich vůdci rozumějí.