Za změnu QR kódu na sbírce pro postižené tornádem přijal muž podmínku

Muž, který údajně zfalšoval QR kód ke sbírce Diecézní charity Brno pro obce zasažené tornádem, souhlasí s dohodou o vině a trestu. České televizi to řekl mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. Rozhodovat o ní bude brněnský krajský soud, podle jehož mluvčí Kláry Belkovové muž přistoupil na tříletý podmíněný trest. Původně mu přitom hrozilo až desetileté vězení.

Čtyřiadvacetiletý muž loni v červnu zveřejnil falešný QR kód k humanitární sbírce Diecézní charity Brno pro lidi postižené tornádem na jihu Moravy. Podle policie okopíroval grafiku charity a vložil do ní vlastní QR kód, který odeslané peníze odkláněl na jiný účet.

„Své jednání se snažil vysvětlit tím, že peníze chtěl věnovat obětem katastrofy v Moravské Nové Vsi, kde měl pomáhat,“ uvedl v červnu ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil, podle kterého muž žádné peníze nezískal.

Policisté navrhli muže obžalovat, státní zástupce s ním ale uzavřel dohodu o vině a trestu. „Byl vytvořen návrh na dohodu o vině a trestu a 18. února byl předložen Krajskému soudu v Brně,“ řekl České televizi mluvčí brněnských krajských státních zástupců Olma.

Muži původně hrozilo desetileté vězení, protože se o podvod pokusil ve stavu živelní pohromy. Místo toho ale zřejmě dostane jen tříletý podmíněný trest, pokud dohodu schválí soud.

„Za pokus o zločin podvodu a přečin poškození cizích práv mu hrozí uložení úhrnného trestu odnětí svobody v trvání tří let, jehož výkon se podmíněně odkládá na zkušební dobu v trvání pěti let, za současného vyslovení dohledu nad obviněným,“ uvedla mluvčí krajského soudu Belkovová, podle níž soud ještě zváží náhradu nemajetkové újmy Diecézní charitě Brno.

Sbírka pro známé

Policie se zabývala i dalšími údajnými pokusy o zneužití sbírky, většinou se ale jednalo o nedorozumění. „Někdo založil sbírku pro známé, kteří už tam nebydleli, a vše se vysvětlilo. Bez zneužití finančních prostředků,“ říká mluvčí jihomoravských policistů Pavel Šváb, podle kterého se ale jeden případ řešil v přestupkovém řízení. „Škoda byla pět tisíc,“ dodal.

Na konto sbírky Diecézní charity Brno přišlo k začátku února přes 362 milionů korun, lidé v postižených obcích pak dostali přes 261 milionů. Nadace Via, která zastřešuje více sbírek, vybrala přes 248 milionů korun. Pomáhaly i další sbírky, peníze rozděloval i Jihomoravský kraj.

Dohodu o vině a trestu mezi obviněným a státním zástupcem lze uzavřít od roku 2020. Dohodu musí schválit soud s přihlédnutím k zájmům poškozených. Relativně nový právní institut má odlehčit soudům a urychlit řízení. Přistoupením na dohodu o vině a trestu končí dokazování u soudu.