Řeky na severu Čech jsou rozvodněné. O půlnoci končí výstraha na silný vítr

Události: Silný vítr komplikoval dopravu, rozvodnily se řeky (zdroj: ČT24)

Před velkou vodou varoval v pondělí Český hydrometeorologický ústav. Hladina Labe ve Stanovicích na chvíli přesáhla druhý stupeň. Výstraha na silný vítr, která platila během dne, končí o půlnoci. Dopoledne byla v části Čech i výstraha s vysokým stupněm nebezpečí. Větrem stržené stromy způsobily velké potíže na železnici. Tratě, kde musely vlaky zastavit, jsou však již zpět v provozu.

V pondělí bylo na většině území větrno. Dopoledne platila na většině území Čech výstraha na velmi silný vítr s vysokým stupněm nebezpečí. „Vítr bude slábnout během odpoledne ve Slezsku a na Moravě, v Čechách až během večera,“ uvedli po poledni meteorologové z ČH. V některých oblastech však ještě může dosahovat rychlosti až 90 kilometrů za hodinu. 

Výstraha na silný vítr (21. 2. 2022)
Zdroj: ČHMÚ

Středočeští hasiči měli v pondělí odpoledne v důsledku větru stále nadprůměrný počet výjezdů, už kolem padesáti, pomáhali i dobrovolní hasiči. Nikdo se nezranil, situace je klidnější než v předchozích dnech, oznámila mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

„Většinou se jedná o pády stromů,“ popsala. Další zásahy byly podle ní například u uvolněných plechů na střechách. Hasiči vyjížděli například do Kladna či Mladé Boleslavi, další hlášené události byly třeba na Berounsku, Rakovnicku, Mělnicku, Příbramsku či v okrese Praha-západ.

Ráno mezi Čerčany a Benešovem spadlý strom poškodil trakční vedení, do 14:00 vlaky v úseku jezdily po jedné koleji. Na Orlickoústecku byla téměř dvě hodiny přerušena doprava na železničním koridoru. Hasiči také musí odklízet spadlé stromy a větve.

První povodňový stupeň na pěti řekách

ČHMÚ původně avizoval riziko až druhého stupně povodňové aktivity na severu republiky, později výstrahu zmírnil. Přes dopolední prudký vzestup hladiny Labe ve Stanovicích na Trutnovsku zrušilo Povodí Labe hlášení druhého povodňového stupně. Podle vedoucího vodohospodářského dispečinku Jiřího Petra je čidlo v lokalitě nově, a proto ještě není jasné, při jak vysoké hladině by měl platit který stupeň.

„Nastavili jsme nové stupně povodňové aktivity. Tyto hodnoty byly povodní, která byla v minulém týdnu, otestovány. Na základě těchto zkušeností je budeme přenastavovat. Je to běžný postup, při výstavbě nové stanice nemáme jakékoli informace o souvislosti hladin a průtoků,“ ozřejmil.

Vpodvečer byly první povodňové stupně již jen na Metuji v profilech Hronov a Krčín a na Úpě ve Zlíči na Náchodsku. Dopoledne byly povodňové stupně na osmi místech, až druhý stupeň byl na Labi ve Stanovicích na Trutnovsku. Vyplývá to z údajů Povodí Labe. 

V neděli a v noci na pondělí v Královéhradeckém kraji nejvíce pršelo na Zakletém vrchu v Orlických horách, kde spadlo 46 litrů vody na metr čtvereční za 24 hodin. Na Trutnovsku a Náchodsku napršelo od deseti do třiceti litrů. 

Silný vítr i povodně zasáhly Česko rovněž v minulém týdnu. Ve čtvrtek bylo kvůli poškozenému vedení až 300 tisíc odběrných míst bez elektřiny. Voda zaplavila na některých místech sklepy či zahrady, na Mladoboleslavsku byla uzavřena silnice, kterou zalila voda z rozvodněné Jizery. Silný vítr poznamenal i víkend. Na hory kvůli nepříznivému počasí přijelo podstatně méně lidí než v předchozích týdnech.

Výstraha končí o půlnoci

Nejsilnější poryvy větru se v Česku objevily během pondělního rána a dopoledne. Na Sněžce stanice Poštovna změřila 166 kilometrů za hodinu. Silný vítr zastavil horní úsek lanovky na Sněžku, která může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. Kvůli výpadku elektřiny se mimo provoz ocitl krkonošský lyžařský areál Černý Důl. Provoz ostatních areálů v Krkonoších a v Orlických horách vítr neomezil.

Od půlnoci na úterý už nebude v platnosti žádná výstraha před větrem, v příštích dnech tohoto týdne by totiž měl být mírnější. Ale neznamená to, že nebude foukat vůbec, v úterý se podle meteoroložky Taťány Míkové očekávají nejsilnější poryvy mezi 55 a 70 kilometrů za hodinu, od středy do 55 kilometrů za hodinu. Přechodně celkem mírný bude vítr v pátek a v neděli.

Popadané stromy způsobily problémy na tratích

Počasí v pondělí dopoledne zkomplikovalo hlavně železniční dopravu. Kvůli spadlému stromu byla mimořádná výluka na jesenické trati mezi Bludovem a Hanušovicemi. Spadlý strom poškodil také trakční vedení u Hoštejna na trati mezi Českou Třebovou a Olomoucí, kudy jezdí dálková doprava z Prahy do Ostravy, případně na Vsetínsko či Uherskohradišťsko. Asi dvě hodiny byla trať zcela neprůjezdná, před jedenáctou dopoledne zprovoznila Správa železnic jednu ze dvou kolejí.

Dalším vytíženým železničním tahem, který zablokoval padlý strom, byla trať z Prahy do Českých Budějovic. Vlaky nejezdily od rána do půl druhé odpoledne mezi Čerčany a Benešovem. V provozu jsou již obě tratě do Českých Velenic – z Českých Budějovic i Veselí nad Lužnicí – i když stromy popadaly i na ně.