Na Krymu jsem jen hlídal v lese, tvrdí Rus Frančetti. O jeho vydání na Ukrajinu rozhodne soud příští týden

Události: Soud o vydání Alexandra Frančettiho na Ukrajinu byl odročen (zdroj: ČT24)

Alexandr Frančetti ve čtvrtek u soudu odmítl, že by při anexi Krymu byl členem polovojenské organizace. Uvedl, že s dalšími civilisty hlídkoval v lese, aby pomohl ochránit obyvatele v okolí Sevastopolu. Soud muže ponechal ve vazbě. O přípustnosti jeho vydání na Ukrajinu rozhodne příští pátek.

Osmačtyřicetiletý Frančetti se svým vydáním nesouhlasí. U pražského městského soudu řekl, že do Sevastopolu přijel v době, kdy už byl okupován – v únoru 2014. „Já používám, že to bylo spravedlivé navrácení do Ruské federace,“ komentoval okupaci Frančetti. „Chtěl jsem zachránit svou rodinu a náš majetek, hrozilo nebezpečí válečného konfliktu,“ tvrdí.

Podle státní zástupkyně Jaroslavy Novotné je Frančettiho vydání přípustné, protože je zcela v souladu jak s českými zákony, tak i s Evropskou úmluvou o vydávání. Frančetti u soudu popsal, že dal dohromady skupinu lidí, kteří uměli stopovat v lese – například lesníky, turistické průvodce nebo archeology. Řekl, že kontrolovali, aby byl v lese klid, a že se tak snažili zastavit extremisty nebo ozbrojené skupiny. 

Po některých jeho dalších výrocích ohledně situace v dané oblasti ho předsedkyně soudního senátu Blanka Bedřichová upozornila, že dehonestujcící vyjádření při zasedání nepřipustí. 

Zatykač je podle něj fikce a falzifikát

Žádost o vydání má podle Frančettiho politické pozadí. „Moje činnost celá byla politická, neboť já jsem veřejná osoba v Sevastopolu, o čemž svědčí moje články,“ tvrdil u soudu. 

Frančetti dále zkritizoval mezinárodní zatykač, který na něj Ukrajina vydala a na jehož základě ho zadržela česká policie. Podle něj dokument obsahuje řadu nepřesností. Opakovaně použil výraz „falzifikát“ nebo „fikce“.

Rus, který má v Česku trvalý pobyt, také upozornil, že trpí revmatem. I proto odmítá vydání. „Na Ukrajině je situace s léčením revmatoidní artritidy příšerná, to je všem známo. V lepším případě to bude pomalé zabíjení,“ poznamenal. Rus má v Česku od roku 2000 trvalý pobyt a podle vlastních slov se v zemi živil jako trenér fitness a taekwonda na volné noze.

Podle zjištění Radiožurnálu měl ale Frančetti blízko k špičkám separatistů v Donbasu. Jeho advokát Denis Kašicyn soudu předal řadu dokumentů, které označil jako důležité důkazy, které se „týkají možného porušení práva pana Frančettiho na spravedlivý proces.“ Proto soud jednání odročil, původně chtěl rozhodnout už ve čtvrtek, ale advokát nestihl řadu listinných důkazů nechat přeložit z ruštiny. Soudci mu na to dali čas do příští středy.

Kašicyn tvrdí, že překládat bude zejména vyjádření lidskoprávních organizací. Uvedl také, že ukrajinské obvinění vychází z rozhovoru, který jeho klient poskytl na internetu. Advokát zdůraznil, že Frančettiho skupina nebyla ozbrojená, ani neprošla společným výcvikem. Její postavení přirovnal v českém kontextu k pomocné stráži Veřejné bezpečnosti. Tvrdí také, že Frančetti zjištěné informace poskytoval ukrajinské policii, nikoliv přímo ruskému námořnictvu. Podle Kašicyna to dokládá, jaký chaos na místě panoval.

Frančetti nebyl u soudu osobně, vypovídal z vazební věznice prostřednictvím videokonference. Bedřichová zmínila, že soudu dorazilo e-mailem několik výhrůžek, že v případě eskorty do soudní budovy by se mohl Frančetti stát terčem útoku. Při obsáhlé výpovědi mu dozorci rovněž z bezpečnostních důvodů ponechali na rukou pouta, ačkoliv je soud žádal o to, aby mu ruce uvolnili.

Rusko hrozí politickými důsledky pro Česko

Za členství v polovojenské organizaci hrozí Frančettimu na Ukrajině dva až osm let vězení. V české vazbě je od loňského září. Pokud by městský soud označil jeho vydání za přípustné, může se Rus obrátit ještě na pražský vrchní soud. Konečné slovo ohledně extradice bude mít český ministr spravedlnosti. Podle státní zástupkyně Jaroslavy Novotné je návrh o vydání předběžný a o dalším postupu se rozhodně podle toho, jak se řízení bude vyvíjet.

Ruské ministerstvo zahraničí už důrazně požádalo české úřady, aby Frančettiho propustily, Moskva také uvedla, že by případné vydání Alexandra Frančettiho na Ukrajinu mohlo mít politické důsledky. 

„Pokračování destruktivní linie Prahy vůči Rusku a jeho občanům, povede z iniciativy české strany k další degradaci bilaterálních vztahů a nezůstane bez reakce z naší strany,“ naznačila Marija Zacharovová z ministerstva zahraničních věcí Ruské federace.