Soud poslal zadrženého Rusa Frančettiho do předběžné vazby, jeho vydání žádá Ukrajina

Pražský městský soud v úterý poslal zadrženého Rusa Alexandra Frančettiho do předběžné vazby. Muž v ní bude čekat na to, jak dopadne jeho vydávací řízení na Ukrajinu. Frančettiho advokát Jan Švarc po vazebním zasedání řekl, že ukrajinská žádost o vydání je politicky motivovaná a s kriminální činností nemá nic společného. Rus se podle dřívejších informací portálu iROZHLAS v minulosti zapojil do ruské anexe ukrajinského poloostrova Krym.

„Soud dospěl k závěru, že ve věci jsou splněny podmínky pro předběžné vzetí do vazby, neboť hrozí riziko útěku,“ shrnul výsledek dvouhodinového jednání mluvčí soudu Adam Wenig.

„Vzetí do předběžné vazby bývá u extradičních řízení běžné. Málokdy se stane, že klienta propustí. Doufejme, že soud v následujícím extradičním řízení nepodlehne té politizaci,“ uvedl advokát Švarc. Frančetti při odchodu ze soudní síně vyřkl slova o „fašismu“, než ho odvedla ozbrojená eskorta.

Frančettimu hrozí na Ukrajině dva až osm let vězení za členství v polovojenské organizaci. Podle Švarce by tam byl ale vystaven také mučení a hrozila by mu i smrt. „V žádné polovojenské organizaci nebyl, pouze spoluorganizoval obranu Sevastopolu v době, kdy tam bylo de facto bezvládí a pronikaly tam různé bojůvky,“ prohlásil právník. Proti uvalení vazby podal stížnost, kterou se bude zabývat pražský vrchní soud.

Frančettiho zadržela policie v neděli na pražském letišti na základě mezinárodního zatykače vydaného Kyjevem. Kromě advokáta a tlumočníka na něj v úterý u soudu čekalo i několik jeho příbuzných a známých, kteří mu v ruštině polohlasem vyjadřovali podporu. Museli zůstat na chodbě, protože vazební jednání jsou vždy neveřejná.

Anexe Krymu

Podle dřívějších informací portálu iROZHLAS byl Frančetti šéfem jedné z polovojenských formací, které se v roce 2014 aktivně podílely na ruském obsazení Krymu. V okolí Sevastopolu vedl rozvědnou skupinu Severní vítr. Do města přijel podle svého vyjádření jen několik dní před anexí (25. února 2014).

Potvrdil také, že jeho skupina spolupracovala s velením ruské námořní flotily. Server rovněž napsal, že Frančetti má od roku 2000 trvalý pobyt v Praze, kde se živí jako fitness trenér a také podniká. Střídavě žije v hlavním městě České republiky a na Krymu.

K soudu v úterý dorazila i Frančettiho devatenáctiletá dcera Dia. Uvedla, že otec do Česka přicestoval z Ruska zhruba před deseti dny, a to proto, aby se s ní po dvou letech viděl. Dříve to podle ní kvůli covidovým omezením nešlo. Policie ho zadržela, když se chystal znovu odletět do Ruska.

„V politických věcech se nevyznám a nemám k tomu žádné informace,“ řekla dívka na otázku, zda ví něco o zapojení svého otce do událostí na Krymu. „Jediné, co vím, je, že byl v lese s dalšími lidmi. Jenom tam stáli, nikdo nebyl ozbrojen. Koukali, čekali, pozorovali, nic ilegálního se na Krymu nedělo. Měl tam přítelkyni, která měla dvanáctileté dítě, měl tam v podstatě druhou rodinu. Vše dělal, aby je ochránil, aby za nimi nikdo nepřišel,“ pokračovala. Dodala, že v Rusku mají jejího otce za hrdinu, který pomohl vládě.

Kritika z Moskvy

O přípustnosti Frančettiho vydání na Ukrajinu (tedy o splnění všech zákonných podmínek) by rozhodoval nejprve pražský městský soud, o případné stížnosti pak Vrchní soud v Praze. Poté bude na české ministryni spravedlnosti, zda s vydáním vysloví, či nevysloví souhlas.

Moskva žádá od Prahy podrobné informace o Frančettiho zadržení. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová uvedla, že úřad zaslal nótu českému ministerstvu zahraničí a upozornil českého velvyslance v Rusku, že „destruktivní“ politika ČR vůči Rusku povede k dalšímu zhoršení vztahů a „neobejde se bez ruské reakce“.

České ministerstvo zahraničí sdělilo, že případ nemá souvislost s česko-ruskými vztahy a že ruská ambasáda v Praze byla o zadržení informována.