Neurolog Martin Tomášek dostal podmíněný trest za gynekologická vyšetření, ordinuje dál

Soud v úterý pravomocně uložil pražskému neurologovi Martinu Tomáškovi půlroční podmínku za to, že gynekologicky vyšetřoval epileptické pacientky bez jejich náležitého souhlasu. Léčit mu nezakázal, ačkoliv to požadovala státní zástupkyně. Čtveřici poškozených žen, které podle znalců trpí posttraumatickou stresovou poruchou, odkázal trestní soud s jejich nároky na milionové odškodné do občanskoprávního řízení.

Pražský vrchní soud loni Martina Tomáška zprostil viny a poslal jeho případ k posouzení České lékařské komoře. Nejvyšší soud ale následně vyslovil závazný právní názor, že lékařovy skutky je zapotřebí vyhodnotit jako trestný čin poškození cizích práv.

Obžaloba poukazovala na to, že muž neměl ke gynekologickým vyšetřením důvod ani příslušné oprávnění. Lékař své počínání obhajoval tím, že pracoval na vědeckém výzkumu. Nenahlásil ho ale etické komisi.

Napadené postupy Martin Tomášek prováděl v rozmezí října 2013 a července 2015, a to v motolském centru pro epilepsii. Tři pacientky vyšetřil v lékařském pokoji pohmatem v pochvě. Dvěma řekl, že tak zjišťuje, jestli nemají cysty. Třetí sdělil, že zkoumá, zda nemá srůsty po laparoskopickém odstranění vejcovodu.

Čtvrtou z žen dráždil vibrátorem, což zdůvodnil výzkumem ohledně toho, jaký vliv má sexuální vzrušení epileptických pacientů na EEG. Lékař u soudu už dříve uvedl, že podobným způsobem vyšetřil několik desítek žen, protože jim chtěl pomoci. Podle něj s tím všechny souhlasily.

Posttraumatická stresová porucha

U vyšetření nebyla podle obžaloby zdravotní sestra, lékař ho nezanesl do zdravotnické dokumentace a nepoužil chirurgické rukavice.

„Domnívám se, že mám oprávnění tato vyšetření provádět,“ uvedl v úterý Tomášek před odvolacím senátem a poukázal na svou atestaci, v níž podle něj zákon výslovně vyjmenovává i gynekologické vyšetření. „To neznamená, že si myslím, že dle své libovůle můžu dělat cokoliv komukoliv,“ pokračoval.

„Nemusely se ničemu bránit, bylo to prováděno s jejich souhlasem po vysvětlení, co se bude dělat a proč. Z mé strany nebyl žádný nátlak, nucení, naléhání, a tedy žádné uvedení v omyl,“ prohlásil o pacientkách. Jeden ze zmocněnců žen ale poté položil řečnickou otázku, jak je možné, že ženy trpí podobným traumatem jako oběti znásilnění, pokud s vyšetřením souhlasily.

Kauza se táhla sedm let. Policie muže obvinila ze znásilnění, soudy ho poté potrestaly za poškození cizích práv, a to desetiměsíčním podmíněným trestem. Nesouhlasil s tím však nejvyšší státní zástupce, který se dovolal a dosáhl nového projednání případu. Poté byl lékař nepravomocně odsouzen za sexuální nátlak, vrchní soud ho ale loni osvobodil. Odvolací senát nyní zdůraznil, že se neprokázala žádná trestná činnost sexuálního charakteru.