Jsme na hraně kapacit, na omikron se ale nešlo lépe připravit, říká praktik Šonka

Události, komentáře: Petr Šonka a Milan Kubek o epidemii covidu (zdroj: ČT24)

V Česku se blíží vrcholu koronavirová vlna varianty omikron. Nemocnice i praktičtí lékaři zatím péči zvládají, především ti druzí se ale dostávají na hranu svých možností. Řekli to hosté Událostí, komentářů: předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka a prezident České lékařské komory Milan Kubek. Ten lituje, že zpomaluje tempo očkování. Šonka pak upozornil, že podle něj se nešlo na omikron lépe připravit.

„Zatím se ukazuje, že omikron je zátěž pro primární sektor – ambulantní péči, v nemocnicích příliš pacientů nekončí. Jsem optimista, věřím, že to takhle zůstane,“ přeje si Šonka. Přiznává ale, že praktičtí lékaři už jsou pod tlakem dlouho. „I na podzim se většina pacientů léčila ambulantně u praktických lékařů. Máme denně přes sto kontaktů s pacienty,“ přibližuje Šonka.

„Zvládat se to dá s naprostým vypětím sil. Museli jsme odložit všechno ostatní, co snese odkladu,“ doplňuje předseda praktiků. „Většina kolegů, kteří se nakazili, má lehký průběh, ale problémem to je,“ upozorňuje na nemocnost zdravotníků Milan Kubek. Doufá, že nebude nutné, aby ti, kteří jsou nakažení, chodili i přesto pracovat do nemocnic.

Mrzí ho ale, že se zpomalilo tempo očkování. „Na podzim s velkou pravděpodobností přijde další vlna, nikdo neví, jaká. Měli bychom na ni být připraveni, virus neřekl poslední slovo,“ varuje Kubek. Lidi je dle něj potřeba motivovat k tomu, aby se očkovali. „Povinné očkování je poslední možnost, ale tady se nedělá vůbec nic,“ kritizuje Kubek jak minulou, tak už i současnou vládu.

Na omikron se nešlo lépe připravit

„Pacient by se měl ozvat kdykoliv, kdy má příznaky respirační infekce,“ upozorňuje Šonka. Dodává ale, že lékaři nestíhají fyzicky vyšetřit všechny. Pacienti by ale měli alespoň zavolat, aby jim mohl praktik případně naordinovat antivirotika. „U mladých a zdravých lidí si můžeme dovolit léčit je distančně,“ domnívá se.

Na vlnu epidemie způsobenou omikronem se ale podle něj lépe připravit nešlo. Zmiňuje však, že praktici byli často posíláni do karantény. „Už se na ministerstvu dohodlo, že když měl praktický lékař rizikový kontakt, tak je vytrasován, ale pokud nemá příznaky, tak může zůstat. Sami se do pracovní karantény dobrovolně hlásíme,“ uzavírá předseda praktiků.