Vláda zruší elektronickou evidenci tržeb, potvrdil premiér

Události: Vláda zruší EET (zdroj: ČT24)

Vláda zruší elektronickou evidenci tržeb, potvrdil premiér Petr Fiala (ODS). Povinná registrace se tak už nevrátí. Teď je EET kvůli dopadům covidu pozastavená. Zástupci nové koalice tento systém kritizovali od začátku jeho fungování. Podle bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) evidence pomohla narovnat podnikatelské prostředí.

V první den fungování elektronické evidence před pěti lety chodil Andrej Babiš (ANO) – tehdy ještě jako ministr financí – vysvětlovat zavedení EET přímo podnikatelům. I tam slyšel kritiku. Někteří si stěžovali třeba na finanční náročnost systému.

Teď kvůli pandemii podnikatelé tržby mohou, ale nemusí registrovat do systému. Nová vláda ho plánuje zrušit úplně. „V elektronické evidenci tržeb určitě nechceme pokračovat, ale to jsou ty další kroky, ke kterým se musíme dostat. První, co musíme řešit, jsou covidová opatření a jsou to ceny energií,“ řekl premiér Fiala.

Konkrétní datum konce evidence tak zatím jasné není. Záležet bude také na tom, kdy vláda návrh na zrušení vůbec připraví. Ministr financí rozhovory odmítá. Jeho předchůdkyně rušení EET považuje za chybu.

DPH na pivo se zvyšovat asi nebude

Podle Schillerové měla EET přinášet až dvacet miliard korun ročně. „Ale hlavně narovnávala podnikatelské prostředí, narovnávala boj s šedou ekonomikou,“ doplnila.

Nelíbila se ani druhé straně, která je nyní s ANO v parlamentní opozici. „SPD vždycky hlasovalo proti elektronické evidenci tržeb, protože si myslím, že to byl velký problém zvlášť pro ty nejmenší živnostníky,“ uvedl předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Se zavedením třetí a čtvrté vlny evidence se vláda rozhodla snížit také DPH na točené pivo. To musí být ale součástí takzvané stravovací služby, změna se tedy nedotkla třeba stánků. Zatímco evidence byla pozastavena a další vlny odloženy, tak nižší daň začala platit. Nová koalice točené pivo – i přes rušení EET – zpět do vyšší sazby pravděpodobně přesouvat nebude.