Půl roku od ničivého tornáda. Dokument mapuje přípravy na Vánoce v zasažených rodinách

90´ ČT24: Půl roku od tornáda na Moravě (zdroj: ČT24)

Uplynulo šest měsíců od ničivého tornáda na jižní Moravě. Smutná připomínka přírodní katastrofy, kvůli které zemřelo šest lidí, připadá přesně na Štědrý den. Živel tehdy způsobil miliardové škody a v obcích na Břeclavsku a Hodonínsku dosud nejsou dokončené opravy. Řada rodin proto bude muset trávit svátky v provizorních podmínkách. Jak budou slavit Vánoce rodiny, které ničivé tornádo zasáhlo, zmapoval úsek časosběrného dokumentu uvedeného v 90' ČT24.

Půl roku po tornádu jsou podle záběrů z výšky vidět nové střechy na domech, proluky po dvou stech zdemolovaných domech ale zůstaly. V časosběrném dokumentu, jehož část se odvysílala ve čtvrtek v pořadu 90' ČT24, zmapovala redaktorka Barbora Žítková, jak se obce na Hodonínsku a Břeclavsku z katastrofy vzpamatovávají. Výsledný snímek bude popisovat celý jeden rok po tragické události.  

Například Vít Pavka z Mikulčic bude trávit Vánoce v provizorních podmínkách – ve svém vinném sklepě. Prvotní cíl mít novostavbu po zničeném domě do konce roku totiž nestihl. Po šesti měsících je na místě pouze základová deska.

Rodina Mackových se naopak nastěhovat zpátky do svého stihla těsně před svátky. V nově opraveném domě bylo vánoční cukroví vůbec první zkouškou pro novou troubu. „Jsem ráda, že my už to máme relativně za sebou. Strašně bych lidem přála, aby byli co nejdřív doma,“ říká Irena Mackových z Moravské Nové Vsi.

Tornádo se zformovalo na jižní Moravě 24. června zhruba v půl osmé večer. Prošlo úsekem dlouhým šestadvacet kilometrů a širokým zhruba pět set metrů. Živel, kvůli kterému zemřelo šest lidí, způsobil miliardové škody. Tornádo nejvíce zasáhlo pětici obcí – Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Lužice a Hodonín. Během několika minut poškodilo asi dvanáct stovek domů, přibližně dvě stovky z nich se musely zbourat.

Lidé pojišťovnám nahlásili i extrémní škody – například odnesená auta, zemědělské stroje i celé střechy. V několika obcích tornádo zdevastovalo také hřbitov a kostel.

Výjimečná solidarita

Katastrofa způsobená tornádem vyvolala mezi lidmi také velkou vlnu solidarity. Mnoho dobrovolníků se prakticky okamžitě vydávalo do zasažené oblasti. To v prvních dnech působilo problémy – kvůli pohybu aut v lokalitě kolabovala doprava.

Jihomoravský kraj proto lidi vyzýval, ať s osobní pomocí počkají, neposílají ještě ani tu materiální a nevolají na přetížené krizové linky.

V prvních týdnech ve zpustošených obcích pomáhalo podle odhadů tisíc dobrovolníků. Na místě operovali i hasiči – první dny jich bylo až třináct set denně, po třech týdnech zbývala ještě necelá stovka, která prováděla zbylé demolice domů. Pomáhalo rovněž několik stovek vojáků, v terénu pak bylo i přes pět stovek policistů.

Pomoc charity stále trvá

I šest měsíců po tornádu vyplácejí charitativní organizace peníze, které jim lidé poslali na pomoc obyvatelům v zasažených oblastech. Celkem vybraly přes miliardu a čtvrt.

Například ve veřejné sbírce Jihomoravského kraje, která skončí závěrem roku, je nyní přes 92 milionů korun. Pro postižené byly připraveny i vládní programy finanční pomoci. Obyvatelé z oblastí zasažených tornádem mohli získat dotaci na obnovu bydlení až dva miliony korun a další tři miliony korun formou zvýhodněného úvěru na třicet let s jednoprocentním úrokem.

Smlouvy mělo k říjnu uzavřeno 515 žadatelů v částce přibližně 701 milionů korun. V polovině října skončil i dotační program ministerstva průmyslu a obchodu pro podnikatele Pomoc po tornádu. Z dotačního titulu mohli získat padesát tisíc až jeden milion korun na obnovu nebo nákup nového majetku. Na podporu pro ně bylo připraveno 200 milionů korun.