Na vlaky před Vánoci zbývají na některých spojích poslední jízdenky

Jízdenky na vlaky před Vánoci jsou na některých spojích už téměř vyprodané, největší zájem je tradičně o cesty na Slovensko a na Moravu. Železniční dopravci proto posilují jejich kapacitu. Oproti sezoně před pandemií je ale celková vytíženost vlaků nižší, jen České dráhy evidují třicetiprocentní pokles oproti Vánocům roku 2019. Další dopravci sledují obdobný trend, České televizi to potvrdily čtyři oslovené železniční společnosti.

Tradičně největší zájem v období vánočních a novoročních svátků mají lidé o cesty na Slovensko. Už v polovině prosince téměř vykoupili dálkové spoje, které provozují České dráhy. „Před Vánoci je již rezervovaná většina míst v nočních vlacích a ve spojích SC Pendolino Košičan na východní Slovensko. V rámci České republiky je tradičně vyšší poptávka po cestách například mezi Prahou a Moravou. Zbývají jen poslední volná místa,“ informoval mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Podobnou situaci hlásí i RegioJet. „Aktuálně vidíme, že spoje jedoucí 22. a 23. prosince mají již nyní vysokou vyprodanost, zejména pak například spoje z České republiky na Slovensko,“ uvedl mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Vánoční čas je na železnici dopravní špičkou roku. Cestujících přibývá až o několik desítek procent. „Poptávka po jízdenkách je nejvyšší za celý rok. O cirka třicet procent vyšší než v ostatních obdobích,“ řekl Ondrůj. Dopravci proto i letos u nejžádanějších spojů navyšují kapacitu. „Jde především o vlaky mezi Prahou a Moravou a spoje mezi Prahou a některými krajskými městy v Čechách, například České Budějovice, Plzeň a další,“ uvedl Šťáhlavský.

Více vozů vypraví i RegioJet. „Do provozu nasadíme veškeré, které máme k dispozici, abychom uspokojili zvýšenou poptávku po cestování. Cestujícím doporučujeme co nejvčasnější rezervaci jak pro cestu na Vánoce, tak na cestu zpět, stále se prodávají posilové spoje,“ dodal Ondrůj.

Zejména u spojů s povinnou rezervací lidem hrozí, že se nesvezou. „U vybraných povinně místenkových vlaků, například nočních nebo u spojů SC Pendolino, může dojít k obsazení a volná místa nebudou krátce před cestou k dispozici,“ upozornil Šťáhlavský. „Obsazenost vlaků sledujeme a případně nejvytíženější vlaky posílíme. Koná se tak na základě zájmu o rezervace, proto doporučujeme u všech dálkových vlaků včasnou rezervaci míst,“ dodal.

Na sváteční nápor se chystá i společnost Arriva. „Počítáme s posílením vlaků a posilovat je budeme operativně v případě potřeby,“ uvedl mluvčí společnosti Jan Holub.

Naopak LeoExpress letos kapacitu navyšovat nebude. „Stále je možné jízdenky zakoupit i na tyto frekventované dny. Přidávání dalších spojů neplánujeme,“ potvrdil jeho mluvčí Emil Sedlařík.

Celkový počet cestujících na železnici je ale podle dopravců dlouhodobě menší než v období před pandemií. „V současné době přepravují České dráhy přibližně 70 procent cestujících ve srovnání před covidem,“ potvrdil mluvčí drah Šťáhlavský. „Oproti roku 2019 je poptávka stále nižší, chybí například mezinárodní turisté, necestuje se tolik ve volném čase. Přestože není lockdown, řada služeb nebo akcí je nějak omezena,“ vysvětlil Ondrůj.

O svátcích musí cestující počítat i s omezením

Dopravci zároveň upozorňují, že během vánočního a novoročního období plánují u některých spojů utlumení. „Každý rok dochází k utlumení spojů Českých drah a prodloužení intervalů v noci z 24. na 25. prosince a v noci ze Silvestra na Nový rok. Méně vlaků jezdí také o svátcích 25. a 26. prosince a v době vánočních prázdnin je přerušen provoz některých školních vlaků,“ zdůraznil Šťáhlavský.

Během Vánoc pojedou téměř všechny spoje RegioJetu v plném rozsahu. „Pouze na Štědrý den večer, 25. prosince v ranních hodinách a stejně tak na Silvestra a 1. ledna je pak omezen provoz některých okrajových spojů,“ informoval mluvčí společnosti.

Leo Express každoročně omezuje spoje na Štědrý den večer a 25. prosince ráno. „Stejně tak dochází k omezení spojů večer 31. prosince a ráno na Nový rok,“ uvedl mluvčí Emil Sedlařík.

Arriva během vánočních svátků plánuje omezení 24. a 25. prosince a na Silvestra. Její rychlíky pojedou podle platných jízdních řádů. „Cestující musí počítat s dřívějším ukončením provozu na Štědrý den, Boží hod a v poslední den v roce. Na Boží hod a na Nový rok nepojedou většinou brzké ranní spoje,“ potvrdil mluvčí společnosti Jan Holub.