Vlaky z Blanska do Brna na rok nahradí autobusy, cestu do krajského města usnadní nové zastávky

Na trati mezi Brnem a Blanskem přestanou kvůli rekonstrukci 12. prosince jezdit vlaky. Provoz na trati bude zcela zastaven až do příští prosincové změny jízdního řádu. Mezi krajským a okresním městem tak bude po celý rok jezdit několik autobusových linek, které nahradí zrušené železniční spoje. Na tiskové konferenci to řekl ředitel společnosti Kordis JMK Jiří Horský. Ve stejný den se zároveň cestujícím otevřou dvě nové zastávky na modernizované trati z moravské metropole do Střelic, a to v Ostopovicích a v Brně-Starém Lískovci.

Trať mezi Brnem a Blanskem, která vede složitým terénem v zaříznutém údolí Svitavy, čeká kompletní rekonstrukce včetně sanací tunelů. Přestavovat se bude i stanice v Adamově. Úpravou projdou zastávky v Bílovicích a Babicích. Správa železnic za stavbu zaplatí téměř šest miliard korun. Vlaky budou poté moci trať projíždět o něco vyšší rychlostí. Zároveň mají po roční výluce vyjet nové vlaky od Škody Transportation, které nyní společnost vyrábí.

Cestujícím se podle Jihomoravského kraje i organizátora krajské dopravy Kordis JMK prodlouží cestovní doby. „Při přípravě vedení linek a jízdních řádů bylo proto naším hlavním cílem toto kompenzovat tím, že spoje budou jezdit častěji a alespoň některým cestujícím se sníží počet přestupů nebo docházková vzdálenost při nich,“ uvedl Horský.

Základem výlukové dopravy budou dvě autobusové linky mezi Brnem a Blanskem. Linka xS2B pojede v Brně na hlavní nádraží, linka xS2K ke královopolské stanici, která leží u silničního tahu na Blansko. Autobusy ale nebudou v Brně vyjíždět od hlavního nádraží, nýbrž z blízkého autobusového nádraží u hotelu Grand. V Králově Poli budou mít zastávku před stanicí, v Blansku také.

Komplikovanější bude cesta mezi Brnem a Adamovem. Lidé budou muset využít tramvajovou linku 4 a ve směru do Adamova přestupovat na autobus linky xS2A v zastávce Obřanská - u školy, v opačném směru na Proškově náměstí. Směrem do Brna linka pokračuje na Tomkovo náměstí, kde je možné přestoupit na trolejbusy a autobusy MHD. Dále pojede výlukový autobus ještě do zastávek Štefánikova čtvrť a Lesná, nádraží. Mezi Adamovem a Blanskem budou jezdit autobusy linky xS2C.

Lidé, kteří jezdí z Brna do Bílovic a tam přestupují z vlaku do Kanic a Řícmanic, si ušetří přestup a budou moci jezdit linkou 210, jejíž trasa se prodlouží o úsek Bílovice – Stará osada – Židenice, nádraží. Do centra Brna je opět potřeba přestoupit na tramvaj linky 4. Do Bílovic také pojedou posílené linky 75 a E75, linka 210 zastaví na všech zastávkách v Bílovicích. Linka xS2A zastaví jen v Bílovicích na náměstí.

Autobusy mezi Brnem a Blanskem pojedou ve špičce po deseti minutách, dopoledne, večer a o víkendech nejméně jednou za půl hodiny. Na sever Blanenska bude také zajištěné spojení bez přestupu z Brna-Králova Pole prodlouženou linkou 233, která v turistické sezoně bude převážet i kola.

Noční vlaky opět vyjedou

Cestu do centra Brna ulehčí cestujícím od 12. prosince dvě nové zastávky v Ostopovicích a v Brně-Starém Lískovci. Vlaky budou v Ostopovicích zastavovat po hodině, v méně vytížených časech po dvou hodinách, ve Starém Lískovci zatím jen po dvou hodinách. Zatímco cesta z Ostopovic nyní trvá do centra Brna téměř půl hodiny, nově se zkrátí na deset minut.

Starolískovecká zastávka zatím nebude mít předpokládané využití, protože k ní zatím existuje jen pěší přístup. Dopravní terminál dosud Brno nepostavilo. Až s napojením MHD bude možné trať plnohodnotně využít pro obsluhu bohunického kampusu.

Od 12. prosince se také obnoví provoz nočních vlaků odjíždějících z Brna, a to v noci na neděli. Odjíždějí do různých směrů přibližně pět minut po půlnoci. Stejně tak bude v tento čas vyjíždět autobus do Blanska a Boskovic.

Obnoví se také (kvůli covidu zrušené) spojení Brna s Budapeští a Vídní. V pátky, soboty a neděle pojede z Břeclavi spěšný vlak, který ve 23:11 vyčká na vlaky od Budapešti a Vídně. Do Brna přijede v čase před půlnočním rozjezdem nočních autobusů. V pondělí ráno vyjede z Brna ve 4:10 spěšný vlak, na který v Břeclavi naváže vůz směr Budapešť.

Dočasně také přestane jezdit vlak mezi Břeclaví a Lanžhotem kvůli stavebním pracím na trati a nahradí jej autobusová linka 572.