Poslanci schválili příspěvek pro lidi v karanténě, krizové ošetřovné a kompenzační bonus

Události: Poslanecká sněmovna přijala covidovou podporu (zdroj: ČT24)

Sněmovna měla na programu středeční schůze návrhy vlády v demisi na covidovou podporu. Schválila obnovení krizového ošetřovného, příspěvek pro lidi v karanténě i kompenzaci pro živnostníky. Předlohy podal dosluhující kabinet ANO a ČSSD a projednaly se zrychleně ve stavu legislativní nouze. Nově jmenovaný premiér Petr Fiala (ODS) už avizoval, že je poslanci pětikoalice upraví.

Nová sněmovna projednala první zákony. Poslanci podpořili tři návrhy, od kterých si slibují pomoc v současné vlně epidemie. Mají rozptýlit strach z propadu příjmů v karanténě. „Když je nakažené dítě, nebo v karanténě nebo izolaci, nebo ten daný zaměstnanec, tak nebudou finančně traceni na tom, že zůstávají doma,“ okomentovala návrhy ministryně práce v demisi Jana Maláčová (ČSSD).

Ošetřovné

Krizové ošetřovné má podle schváleného vládního návrhu opět činit 80 procent základu výdělku místo běžných 60 procent a stát je má vyplácet po celou dobu uzavření škol či tříd. „Myslím, že to je hlavně důležité pro maminky samoživitelky, k tomu, aby přežily tuto dobu finančně,“ popsala místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Jana Pastuchová (ANO). Poslanci rozšířili okruh pečujících lidí, kteří mají mít na podporu nárok, dosáhnou na ni například prarodiče dětí, které kvůli opatřením do školy nemohou.

Předlohu dolní komora schválila hlasy 176 ze 178 přítomných poslanců. Ještě ji musí projednat Senát a podepsat prezident. Pokud bude platit, ošetřovné se bude vyplácet podle nových pravidel zpětně od začátku listopadu, nejdéle do konce února. Dodatečné výdaje státního rozpočtu vláda odhadla na 600 milionů korun. Rozdíl má Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) vyplatit do 90 dnů.

Podobná pravidla pro ošetřovné platila kvůli koronavirové krizi už v minulém a předminulém školním roce. Parametry se několikrát měnily.

Příspěvek pro lidi v karanténě

Vláda v demisi prosadila ve sněmovně také návrh, podle kterého mají lidé v karanténě dostávat k náhradě mzdy či platu příspěvek až 370 korun denně, aby se izolaci nevyhýbali kvůli ztrátě výdělku. Sněmovní sociální výbor doporučil poslancům, aby předlohu dosluhující vlády schválili.

Na návrh pětikoalice ale podpořil zkrácení platnosti opatření. Příspěvek má být podle sněmovních úprav vyplacen těm, kteří se do karantény dostali od konce letošního listopadu do konce února příštího roku. Vláda v demisi jej navrhovala vyplácet až do příštího června.

Ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jana Maláčová (ČSSD) poslancům řekla, že „izolačku“ v předchozím jarním koronavirovém období čerpalo 363 tisíc lidí. Za březen až červen stát za toto opatření vyplatil zhruba 1,1 miliardy korun, uvedla ministryně. Oproti jaru mohou příspěvek získat i lidé po návratu ze zahraničí.

Kompenzační bonus

Takzvaný kompenzační bonus pro osoby samostatně výdělečně činné a společníky společností s ručením omezeným má činit až tisíc korun denně. V případě lidí, kteří pracují na dohody, to má být 500 korun denně. Podpora míří na firmy a podnikatele, kterým klesly v rozhodném období tržby nejméně o 30 procent. Předloha byla schválena, finanční správa bude nejspíš bonus vyplácet zpětně od 22. listopadu.

Na návrh stran nastupující vládní koalice sněmovna umožnila, aby podnikatelé mohli čerpat bonus spolu s dalšími covidovými programy. Jde především o programy Covid 21 a Covid Nepokryté náklady. Podle vládního návrhu byl možný souběh jen s programem Antivirus. Malou společností s ručením omezeným bude společnost s nejvýše dvěma společníky – fyzickými osobami nebo společníky, kteří jsou členy jedné rodiny.

Ministryně financí v demisi Alena Schillerová (ANO) s umožněním souběhu bonusu s dalšími programy nesouhlasila. Bonus má podle ní sloužit právě k tomu, aby stát nenutil podnikatele žádat o dotace a nemusel vypisovat složité dotační programy.

Podpora je zaměřena na firmy a podnikatele, u kterých klesly v rozhodném období tržby o 30 a více procent. O bonus budou moci na základě schváleného pozměňovacího návrhu žádat také podnikatelé, kteří zahájili podnikání mezi letošním 1. srpnem a 22. listopadem.