Do 8. listopadu musí být o stavu prezidenta jasno, řekl Fiala. Podle něj je třeba obnovit důvěru ve stát

Petr Fiala v pořadu OVM (zdroj: ČT24)

Do 8. listopadu musí být jasno, zda prezident republiky Miloš Zeman může, nebo nemůže vykonávat své pravomoci, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce kandidát na premiéra Petr Fiala, lídr koalice SPOLU. „Do té doby se až tak moc neděje,“ doplnil. Tuto záležitost považuje za ústavně-právní aspekt aktuální situace, kdy je prezident v nemocnici.

Do 8. listopadu nejsou potřeba aktivní kroky prezidenta, řekl Fiala. V tuto dobu se podle zákona, automaticky, sejde sněmovna. Po této lhůtě, kdy bude současná vláda podávat demisi a začnou další jednání, už bude naopak prezidentova aktivita potřeba.

Další aspekt je podle Fialy lidský, kdy onemocnět může každý a to je nutno respektovat. Musí tu být čas na uzdravení a nezbytný klid s tím spojený. „To bych respektoval i u prezidenta republiky,“ uvedl.

Třetí aspekt je politicko-kulturní. Předseda ODS s ohledem na nedostatek informací o stavu prezidenta považuje za „strašné, co se děje“. Fiala to spojuje s tím, co se v posledních letech dělo v oblasti politické kultury – vedlo to ke stavu, kdy lidé ničemu nevěří. 

Obnovit důvěru ve stát

Vyjádřil se také ke čtvrteční návštěvě předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) u prezidenta na jednotce intenzivní péče. To pak vedlo k nejrůznějším vyjádřením policie, nemocnice, ošetřujícího lékaře. Fiala to považuje za obrovskou krizi důvěry ve stát. „S tím musíme něco udělat,“ konstatoval.

On sám Vondráčkův postup nechápe. V této souvislosti zmínil svůj přístup, kdy požádal o setkání s prezidentem, ale až nebude na jednotce intenzivní péče a bude mít nějaký pracovní režim.

„Je potřeba vrátit důvěru a na tom se musí podílet všichni,“ zdůraznil Fiala. Tedy jak Kancelář prezidenta republiky, tak politici. Kandidát na premiéra také vyzdvihl, že musí přestat různé výmysly a rozdělování společnosti. „Abychom zase obnovili důvěru ve stát a jeho instituce .“

Vystrčil pochybuje, že Zeman ví, jak o něm jeho kancelář informuje

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) má pochybnosti o tom, zda prezident ví, jak o něm a o jeho zdravotním stavu prezidentská kancelář informuje. Podle něj by se takto Zeman nechoval, a kdyby měl vše pod kontrolou, chtěl by, aby byla veřejnost více informována. „Zdá se mi, že tohle není jeho styl, že takhle by se nechoval,“ konstatoval Vystrčil v nedělním diskusním pořadu televize CNN Prima News.

Vedoucí prezidentovy kanceláře Vratislav Mynář v pátek na dotaz agentury ČTK sdělil, že se k situaci vyjádří začátkem příštího týdne.

Vystrčil začátkem týdne požádal prezidentskou kancelář o informace o prognóze zdravotního stavu prezidenta Zemana. Když je do pátku nedostal, oslovil Ústřední vojenskou nemocnici v Praze (ÚVN), kde se Zeman léčí. Odpověď zatím nemá. ÚVN prostřednictvím své mluvčí v sobotu bez bližších podrobností uvedla, že senátní žádost řeší se vší zodpovědností a naléhavostí.

Prezidentská kancelář vyvolává nepříznivé nálady ve společnosti, soudí Štěch

Bývalý předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) míní, že se lidé z prezidentské kanceláře nechovají dobře, zhoršují obraz prezidenta a vyvolávají nepříznivé nálady ve společnosti. Není to dobrý tým, ale pan prezident si ho vybral, poznamenal Štěch v pořadu televize CNN Prima News.

Sám by nyní nehlasoval o přenesení prezidentských pravomocí na další ústavní činitele. Až do 8. listopadu, kdy se má sejít ustavující schůze sněmovny, to podle Štěcha není potřeba. Problém by podle něj byl, pokud by prezident poté nepřijal demisi vlády či nejmenoval nového premiéra. Pak by podle něj diskuse o přenesení pravomocí byla namístě.