Babiš: Jsme nejsilnější, další vývoj nechám na prezidentu Zemanovi

Babiše prohra překvapila, volební výsledek přesto označil za skvělý (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO podruhé za sebou volby nevyhrálo, skončilo na počet hlasů těsně druhé, porazila ho koalice SPOLU. Volby byly podle předsedy ANO Andreje Babiše těsné. Další rozhodnutí nechá na prezidentu Miloši Zemanovi, koho pověří sestavováním vlády, jednat by se dle Babiše mělo začít ve středu. Na stejném místě bylo ANO i v roce 2013. Tehdy skončilo za vítěznou ČSSD.

Předseda ANO Andrej Babiš si dal s vyjádřením na čas, na tiskové konferenci vystoupil až 15 minut před osmou večer. „Proti nám stálo pět stran a měly jediný program, odstranit Babiše,“ uvedl dosavadní premiér. ANO chápe Babiš i přes výsledek voleb stále jako nejsilnější stranu; kvůli volebnímu systému mělo (před sečtením sta procent) při přepočtu hlasů na mandáty 72 křesel, koalice SPOLU 71.

„Chtěl bych pogratulovat panu předsedovi Fialovi ke skvělému finiši,“ řekl směrem ke koalici SPOLU Babiš. Podle něj předsedovi ODS Petru Fialovi vyšel riskantní projekt se spojením tří stran. „Dokázali jsme lidi přesvědčit, že máme za sebou kus práce, a uvidíme, jak pan prezident Zeman rozhodne,“ čeká Babiš.

Jednání dle něj začne ve středu a on sám uvidí, jestli ho prezident pověří sestavováním vlády, nebo ne. Pokud to tak bude, Babiš avizoval, že chce o sestavení vlády jednat s koalicí SPOLU. Vyloučil jednání s Piráty a STAN. Zeman už dříve avizoval, že dá možnost sestavit vládu předsedovi vítězné strany, nikoli koalice. Na neděli zve Babiše do Lán.

Vítězná strana

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) už odpoledne řekl, že by přivítal, kdyby vládu sestavilo jeho hnutí s koalicí SPOLU. Právo sestavit vládu by podle něj měla dostat vítězná strana, i když budou mít koalice SPOLU a Pirátů se Starosty ve sněmovně dohromady většinu hlasů. Podle Vondráka se ještě v sobotu pravděpodobně sejde výbor hnutí, který sestaví povolební vyjednávací tým.

O povolebním uspořádání bude ANO podle vicepremiéra Karla Havlíčka chtít jednat s jednotlivými stranami. Těsná většina koalic nemá příliš velkou perspektivu, uvedl Havlíček.

„Ten nový přepočet, tak jak o něm rozhodl Ústavní soud, těm větším uskupením ubírá, to je jednoznačné. Obvykle se po volbách vyjednává mezi jednotlivými stranami, tak věřím, že to takto bude,“ řekl Havlíček.

Radek Vondráček o povolebním jednání předsednictva hnutí ANO (zdroj: ČT24)

Ztráta šesti poslanců

Hnutí ANO získalo celkově od voličů 27,1 procenta hlasů po sečtení všech okrsků. Po rozdělení mandátů získá 72 křesel. To je o šest méně než kolik mělo po minulých volbách v roce 2017.

Celkem 50 poslanců svůj mandát obhájilo. Patří mezi ně nynější premiér Andrej Babiš, ministryně pro místni rozvoj Klára Dostálová, ministr životního prostředí Richard Brabec, bývalá ministryně spravedlnosti Taťána Malá, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček nebo předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek.

Letos do sněmovny kandidovali i ministři z dosavadní Babišovy vlády, kteří se v předešlých volbách o křeslo ve sněmovně neucházeli - ministryně financí Alena Schillerová, ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček a také ministr obrany Lubomír Metnar.

Hnutí bylo nejúspěšnější v Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Libereckém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji, kde získalo nejvíce hlasů voličů. Ve zbylých krajích vyhrála koalice SPOLU.