V sauně nebo ve skanzenu, volit se bude i na neobvyklých místech

Většina volebních místností bude tradičně v budovách škol, na obecních úřadech nebo v kulturních sálech. Někteří voliči ale půjdou na kurióznější místa, třeba na zimní stadion, do hasičské zbrojnice, do skanzenu nebo sauny.

V Pístově u Jihlavy chodí lidé pravidelně volit do hasičské zbrojnice. „Ta funguje jak pro občanské záležitosti, tak pro potřeby místní jednotky dobrovolných hasičů,“ popisuje funkce volební místnosti okrsku zastupitelka Olga Hlochová.

Lidé z obce Nečtiny na Plzeňsku volí v přízemí budovy místního regionálního muzea. Expozice jsou ve druhém patře a v podkroví. Teď se například vystavuje o lesnictví a dřevařství. „Místo v přízemí, kde se bude volit, je taková společenská místnost, probíhá tam jednání zastupitelstva a různé přednášky,“ vysvětluje Jitka Zímová z obecního úřadu.

Volební místnost okrsku číslo pět v Rokycanech je na místním zimním stadionu v ulici Josefa Růžičky. Volilo se tam už v předešlých letech. V Dlouhé vsi u Rychnova nad Kněžnou zase chodí lidé volit do sauny. Stejně tomu bude v letošním roce. České televizi to potvrdila Petra Censová z obecního úřadu.

Necelá osmdesátka voličů z Krňovic má volební místnost v dřevěném skanzenu. Ten mimo volební dny přitahuje pozornost především turistů, kteří sem jezdí na komentované prohlídky historické architektury a zachovalého interiéru.

„U nás chodí lidé volit do komplexu složeného ze stavebních buněk,“ říká zastupitel Jaromír Křivánek Horní Smrčné na Třebíčsku. Stejně tak tomu bude i letos. „Jde o víceúčelovou stavbu, je tam jak úřad, tak tam chodíme na pivo,“ směje se Křivánek.

Mezi oblíbené netradiční volební místnosti v minulosti patřila ta v areálu Pražského hradu. Lidé s volebními průkazy tam jezdili volit kvůli unikátní atmosféře. Letos ale zůstane zavřená, stejně jako při prezidentských volbách v roce 2018.

Lidé z tohoto volebního okrsku půjdou volit do pobočky Městské knihovny na Pohořelec. Slavnostní atmosféru voleb zažijí například občané volebního okrsku 1006 Prahy 1. Ti chodí volit do jednoho ze sálů Akademie věd na Národní třídu.