Zemřel Lubor Šušlík. Účastnil se Pražského povstání i boje o rozhlas

Ve věku 92 let zemřel v úterý český skaut a účastník protinacistického a protikomunistického odboje Lubor Šušlík. Účastnil se Pražského povstání, bojoval o Český rozhlas, byl odsouzen k smrti nacisty a málem i komunisty.

Šušlík se narodil v v roce 1928 v Mostě v rodině ruského legionáře. Už jako dítě chodil v Uherském Hradišti do skautu, kontakt s ním navázal i po okupaci v Praze, kam se rodina přestěhovala. V šestnácti letech stál za zrodem skautského oddílu, takzvané pražské Pětky, později Padesátky.

Na konci války byl nasazen na stavbu vojenských opevnění v Olomouci a následně v Hlučíně. V dubnu 1945 byl v Olomouci zadržen gestapem a odsouzen k smrti za držení zbraně a podezření z partyzánství, díky blížícímu se konci války však smrti unikl. Účastnil se Pražského povstání, bojoval u rozhlasu i jinde v Praze.

Po únorovém převratu byl téměř vyloučen ze střední školy, nesměl studovat vysokou školu. V roce 1949 se jako člen Svazu brannosti chystal zúčastnit povstání (takzvané Akce Norbert), ale byl zatčen a půl roku strávil ve vyšetřovací vazbě. Pro nedostatek důkazů a válečné zásluhy byl propuštěn.

Kvůli vyšetřování mohl vykonávat jen dělnické profese a až později získal místo v podniku Magnet. Později vedl obchod s domácími potřebami v Přelouči. Ve známost vešel i jako tvůrce unikátního modelového souboru „Československá armáda v roce 1938“, vystavovaného v pevnosti Dobrošov u Náchoda. Jeho skautská přezdívka byla Bill.