Férovost českých voleb budou hlídat čtyři mezinárodní experti. Nevládní organizace plošný dohled nechystají

Na regulérnost průběhu kampaně, rovnoprávnost žen nebo svobodu projevu budou během říjnových voleb do Poslanecké sněmovny dohlížet experti z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Její čtyřčlenná mise začne v Česku působit ve čtvrtek. ČT to potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová. Naopak oslovené nevládní organizace monitoring voleb neplánují.

„Na volby do Poslanecké sněmovny dorazí dohlížet expertní mise čítající čtyři osoby. V ní budou dva experti se zaměřením na politiku a volby. Dva se zaměřením na rovnoprávnost a svobodu projevu,“ uvedla Davidová s tím, že je čekají schůzky na ministerstvech vnitra a zahraničí. Právě na návrh druhého resortu vláda experty v červenci pozvala.

Pozorovatelé OBSE byli v Česku naposledy v roce 2017 – také kvůli sněmovním volbám. Po nich doporučili vytvořit centrální registr voličů, posílit pravomoc Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí či podpořit vyšší účast žen ve volbách. Ještě předtím se přijeli podívat na prezidentské volby v roce 2013 a na volby do Evropského parlamentu v roce 2009. Nechyběli ani na hlasování do parlamentu v roce 2002 a 1998. U všech českých voleb ale nejsou přítomni.

Organizace ve své v srpnu aktualizované zprávě doporučuje na říjnové volby do sněmovny vyslat expertní tým. Ten má sledovat kampaň, mediální prostředí a zapojení žen do voleb, které je podle ní dlouhodobě nedostatečné. Zároveň ale zdůrazňuje, že má naprostou důvěru v český volební proces a jeho transparentnost.

Kupčení s hlasy i zneužívání obecních médií

Férovostí volební kampaně se dlouhodobě zabývá nevládní organizace Transparency International. Podle ředitele její české pobočky Petra Leyera sleduje zejména financování stranických kampaní. Monitoring v terénu však zatím nechystá. „Jedině v případě, že by přišel nějaký podnět, který by byl vysoce relevantní a představoval vysoké riziko pro zákonnost voleb,“ vysvětluje Leyer.

Podobně chce postupovat i Nadační fond proti korupci, který bude také reagovat až na případné konkrétní podněty. „Nicméně jsme připraveni řešit problémy s kupčením s hlasy jako v minulých letech,“ říká PR manažerka Tereza Šlápotová s tím, že podobně při minulých volbách řešili zneužívání předvolebních agitací v obecních médiích. „Předpokládáme, že se podobné podněty objeví i při letošních volbách,“ upřesňuje.

Organizace jako důvod zvoleného postupu většinou zmiňují nedostatečné kapacity. „Nejsme schopni podnikat žádné aktivní vyšetřování,“ podotýká Šlápotová. „Plošný monitoring voleb v Česku je nezvladatelná a drahá procedura,“ přidává se analytik Transparency International Ondřej Cakl. Podle něj se pokusy o kupčení s hlasy nebo falšování lístků objevují hlavně při komunálních volbách. „Riziko u sněmovních voleb není nulové, ale není tak vysoké, aby se vyplatilo dělat robustní monitorovací misi,“ vysvětluje Cakl.

To, že vyšší riziko představují volby do obecních zastupitelstev, potvrzuje i organizace Člověk v tísni. Ta v roce 2014 sledovala komunální volby v Ústí nad Labem. Letos ale nic podobného neplánuje. „Byla to spíše výjimka, jinak se na to nezaměřujeme. Sledování voleb se ale věnujeme v některých zahraničních státech,“ upozorňuje mluvčí Tomáš Urban.

Na lokální hlasování se soustředí i spolek Oživení, který pomáhá samosprávám s vydáváním obecních zpravodajů. „Na sněmovní volby nic nepřipravujeme, zaměřujeme se na komunální a krajské volby,“ říká analytička spolku Šárka Trunkátová. O žádném zneužití místních zpravodajů k volební kampani zatím neví. „Těžko se to ale postihuje, i když je to zakázané,“ dodává.