Volební lídři z Plzeňského kraje hovořili o covidu. Přeli se o správnosti vládního postupu i očkování

Lídři Plzeňského kraje o pandemii covidu-19 v předvolební debatě ČT24 (zdroj: ČT24)

Lídři politických stran, hnutí a uskupení v Plzeňském kraji diskutovali v další předvolební debatě České televize o covidu-19. Neshody nastaly například u očkování proti koronaviru nebo u tématu, které se týkalo postupu vlády při řešení pandemie. Naopak většina z krajských lídrů se shodla na pokračování nošení roušek a respirátorů ve veřejné dopravě a na dalších frekventovaných místech. Hosty byli Martin Baxa (SPOLU), Josef Bernard (PirátiSTAN), Nicole Fryčová (PŘÍSAHA), Ivana Mádlová (ANO), Marie Pošarová (SPD), Robin Šín (ČSSD) a Jiří Valenta (KSČM).

Lídrovi kandidátky koalice SPOLU Martinu Baxovi chybí jasné informace o tom, jaké nebezpečí momentálně v souvislosti s koronavirem hrozí. „Bohužel jsme opět znovu svědky rozporuplných informací o tom, co se bude dít. Něco jiného říká ministr zdravotnictví, něco jiného říká premiér a místo toho, abychom bojovali za vážné věci, jako je to, aby se dokončilo očkování ohrožených skupin, místo toho, aby se vedla kampaň za očkování mladých lidí, tak se řeší marginální věci,“ upozornil.

Lídr kandidátky koalice PirátiSTAN Josef Bernard vyzval k tomu, aby se vláda poučila z chyb, které udělala v minulosti. Nadále by se podle něj měla dodržovat takzvaná 3R (rouška, ruce, rozestupy), naopak velká plošná opatření doporučuje omezit. „Tato prevence nám pomůže v tom, že se vyhneme plošným opatřením, jaká byla v minulosti,“ vysvětlil.

Pro nošení respirátorů ve veřejné dopravě či na dalších veřejných místech je také PŘÍSAHA.  Podle lídryně hnutí v Plzeňském kraji Nicole Fryčové to vyžaduje současná situace, připomněla také, že v Česku je stále málo naočkovaných lidí. „Velmi mě mrzí, že vláda během celé covidové doby nebyla schopna občanům dobře vysvětlit, proč se očkovat, nebyla tady žádná správná autorita, která by vysvětlila klady a zápory,“ míní.

„Nevím o tom, že by v současné době byly roztříštěné informace, jak o tom mluví pánové Bernard s Baxou,“ ohradila se krajská lídryně ANO Ivana Mádlová. „Opravdu mě fascinuje, jak tady laici hodnotí, co má být a co nemá být ze zdravotního odborného hlediska provedeno. Byla to naprosto výjimečná situace, která postihla všechny státy, bylo to úplně něco nového, nikdo na to nebyl připraven,“ hájila vládu. 

Další plošná omezení odmítá také hnutí SPD. „Musíme si říct, že pozitivní neznamená nemocný. Myslím si, že jsme v situaci, kdy nemusíme sledovat čísla pozitivních, ale hospitalizovaných. To byl vlastně důvod, aby na to stačila kapacita těch nemocnic,“ řekla krajská lídryně Marie Pošarová s tím, že dnes už má Česko k dispozici účinné léky proti covidu. Zmínila například ivermektin. Na otázku, zda jí lékař doporučil očkování, uvedla, že má dobrou imunitu. „Osobně jsem se setkala s několika pozitivními a ani jednou jsem to nedostala,“ řekla. 

Slova Pošarové důrazně odmítl krajský lídr ČSSD Robin Šín. „Trošku jsem se polekal a asi roztrhám svůj atestační diplom z infekčního lékařství. To, co tady kolegyně vyprávěla o ivermektinu a o tom přenosu, nezlobte se na mě, já jsem chvilku myslel, že tady jste za Volný blok, a ne SPD,“ obrátil se na svou předřečnici. Dodal také, že je v současné situaci určitě pro nošení respirátorů a roušek v uzavřených prostorách. 

Otázku nošení roušek a respirátorů označil lídr kandidátky KSČM v Plzeňském kraji Jiří Valenta za naddimenzovaný problém. „To (nošení roušek) je základní minimum, které v průběhu covidu my jako dospělí lidé musíme respektovat. Co se týče dětí, už musíme být opatrnější, tam bych postupoval podle lokálních informací,“ řekl s tím, že pokud by bylo na školách jen zanedbatelné množství případů covidu, nošení ochranných pomůcek by nedoporučoval. 

Prověření nákupů ochranných pomůcek

Valenta v souvislosti s covidem reagoval i na zakázky ministerstev na ochranné pomůcky, podle komunistů by se měly prošetřit. „Není od věci se na to znova podívat, protože tam šlo o stovky milionů korun. Myslím si, že nebude problém to prošetřit a dohledat konkrétní data,“ řekl lídr KSČM s tím, že se má prošetřit, jestli údajný zmatek v nákupech byl úmyslný, nedbalostní, nebo to patří k situaci v době začátku šíření koronaviru v Česku. 

O prošetření covidových zakázek hovoří ve svém programu také PŘÍSAHA. „Sice tady máme tržní ekonomiku, ale není možné, aby v jeden den ministerstvo zdravotnictví nakupovalo respirátor zhruba o dvě stě až tři sta korun dráž než ministerstvo vnitra,“ upozornila Fryčová. Připomněla také, že kvůli nouzovému stavu byl prakticky vyřazen zákon o veřejných zakázkách, a tím pádem se nenakupovalo výhodně. „Víme, že některé firmy sídlily například v automyčce na Ukrajině,“ dodala. 

Současná vláda byla kritizována také za kampaň na očkování proti covidu. „Znova bych chtěla zdůraznit, že to byla nová situace, kdy se všechno muselo řešit ihned na koleni. To se týká i té kampaně. Já jsem přesvědčena, že očkovací kampaň byla připravena dobře, bylo pro to uděláno maximum,“ řekla krajská lídryně ANO Mádlová. Dodala také, že díky odborníkům, kteří s vládou spolupracují, by se případná další vlna nákazy zvládla.

Lídr SPOLU v Plzeňském kraji Baxa v souvislosti s počínáním vlády během pandemie připomněl výrok epidemiologa a bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly, který řekl, že až patnáct tisíc lidí v Česku zemřelo na covid zbytečně. „Co se očkování týče, tak se odborné autority shodují na tom, že je to klíčová cesta, jak do budoucna bojovat proti covidu. Už na podzim loňského roku jsme říkali, abychom se na očkování dobře připravili, aby informace směřovaly například k seniorům, aby se vytvořila infrastruktura pro očkování, ale všechno trvalo dlouho, všechno šlo pozdě,“ dodal k současné situaci.  

Bernard vidí velký problém v dezinformacích o očkování nebo nedostatečném trasování kontaktů nakažených. „My jsme situaci s covidem v této zemi nezvládli. (…) Vyspělý integrovaný záchranný systém, vyspělé zdravotnictví, vyspělá ekonomika, a v počtu mrtvých a nakažených jsme někde v Peru,“ sdělil krajský lídr koalice PirátiSTAN. Podle něj je nutné tyto problémy z minulosti pojmenovat a napravit je. „Vypadá to, že k té nápravě moc nedochází,“ míní. 

SPD ve svém programu i nadále nazývá vakcínu proti covidu experimentální vakcínou. „Nejsou dokončeny klinické studie. V Americe došlo třeba i k situaci, že přeskočili klinické studie a rovnou ji (vakcínu) schválili, co se týče firmy Pfizer. Lidé už nevěří moc očkování, protože se stává, že plno naočkovaných končí stejně s těžkým stavem v nemocnici,“ řekla Pošarová. 

Pošarovou opět za její slova zkritizoval krajský lídr ČSSD Šín. „Vakcína Pfizer/BioNTech má naopak definitivní registraci ve Spojených státech, dnes vyběhla studie na děti ve věku pět až jedenáct let, takže bude možné očkovat i mladší děti,“ oponoval. Odmítl také tvrzení zástupkyně SPD, že by někdo nějakým způsobem přeskočil klinické studie. 

Výběr zastoupených uskupení vychází z průzkumu volebního potenciálu od společností Kantar CZ a Data Collect pro ČT, dále z váhy kandidujících subjektů a jejich dlouhodobé podpory zjištěné ve výzkumech volebních preferencí.

Volební potenciál ukazuje, jaký by mohl být maximální možný zisk politického subjektu, pokud by se k němu přiklonili všichni voliči, kteří ho zvažují. Respondenti mohou uvést více stran, mezi nimiž se teprve rozhodnou.

V průzkumu, který se konal mezi 19. srpnem a 3. zářím, se tazatelé ptali tří tisíc lidí. Statistická chyba je maximálně plus minus 1,9 procenta. Výsledky je třeba vždy vztahovat k termínu sběru dat a chápat je jako aktuální volební potenciál ve volbách do Poslanecké sněmovny. Nejedná se tedy v žádném případě o prognózu výsledků voleb.

Pozvánku do debaty dostali zástupci sedmi stran, hnutí a koalic, které se v průzkumu umístily nejvýše. Zástupci ostatních kandidujících subjektů dostali pozvání do Politického spektra a se všemi lídry kandidátek přináší ČT24 rozhovory v Událostech, komentářích. 

Předvolební debata ČT24: Lídři Plzeňského kraje (zdroj: ČT24)