Dobrovolníci uklízeli českou přírodu od odpadků, akcí byly stovky

Události: Ukliďme Česko (zdroj: ČT24)

Dobrovolníci v sobotu uklízeli českou přírodu od odpadků, země se tak zapojuje do čtvrtého ročníku celosvětové úklidové akce World CleanUp Day. Po celém Česku bylo naplánováno několik stovek úklidů a mnohé další se uskuteční i v nadcházejících dnech. Zájemci, kteří se chtějí zapojit, najdou jejich přehled na interaktivní mapě na webu spolku Ukliďme Česko.

Úklidové akce se v Česku pravidelně konají na jaře. Letos a loni byly ale hromadné akce omezeny kvůli opatřením proti šíření nemoci covid-19.

Zatímco v roce 2019 se do uklízení zapojilo na 150 tisíc dobrovolníků, kteří sesbírali přes 2500 tun odpadu, letos byla účast méně než třetinová a sebralo se asi 827 tun odpadu. Kvůli zavřeným školám chyběly zejména školní úklidové akce.

Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko připomněl, že se letošní jarní úklidy konaly formou takzvaných pytlomatů, u kterých si dobrovolníci vyzvedávali pytle na odpad a poté vyráželi uklízet individuálně či v rodinném kruhu.

Ukliďme Česko jaro 2021
Zdroj: ČT24

Právě v době epidemie lidé kvůli omezenému cestování a uzavření řady služeb a obchodů více vyráželi do přírody ve svém okolí, kde poté zůstávalo i více odpadků. Ministerstvo životního prostředí proto v létě zahájilo kampaň Není zvěř jako zvěř, zaměřenou na návštěvníky přírody.

„Budu rád, když si z ní lidé vezmou jednoduché pravidlo do každodenního života –⁠ co do přírody přináším, to si také odnesu,“ uvedl před časem ke kampani ministr Richard Brabec (ANO).

Velké množství odhozených PET lahví, plechovek nebo respirátorů souvisí také s náporem turistů. V posledních měsících se do přírody vydalo více lidí než obvykle. Dobrovolníci proto chtějí v uklízení pokračovat i v následujících týdnech.

Na několika místech v Česku se uklízelo také pod vodou. Třeba na břehu Dyje v Břeclavi se kvůli tomu sešlo asi 20 dobrovolníků včetně potápěčů. Ti se zaměřili na dno řeky. Z vody během dopoledne vylovili skoro půl tuny odpadků, hlavně plast a kabely, ale třeba i jízdní kola.

Likvidace černých skládek a správné zacházení s odpady

Ministerstvo chce do konce roku vypsat dotační titul, ve kterém by obce mohly získat příspěvek na likvidaci černých skládek. K dispozici by mělo být padesát milionů korun.

Cílem celosvětové úklidové kampaně není jen úklid, ale i zvyšování povědomí o tom, jak s odpady správně zacházet a jak předcházet jejich vzniku. Spolek Ukliďme Česko proto vytvořil webovou aplikaci www.kamsnim.cz, která lidem poradí, kam můžou odpady ve svém nejbližším okolí odkládat nebo jak dát věcem, které dosloužily, šanci na další využití.