Polští odborníci jsou ohledně Turówa na straně své vlády, řekl geolog Venera

UK: Spor o těžbu v dole Turów (zdroj: ČT24)

O nedůvěře v polskou stranu při řešení sporu ohledně rozšiřování dolu Turów mluvili v Událostech, komentářích ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), šéfka sněmovního výboru pro životní prostředí Dana Balcarová (Piráti) i ředitel České geologické služby Zdeněk Venera. Intenzita českého tlaku na vyřešení věci by se po volbách neměla změnit, shodli se.

K vzájemné dohodě Česka a Polska ohledně rozšiřování dolu Turów pravděpodobně nedojde až do květnového rozhodnutí Evropského soudního dvora. Po jednání sněmovního výboru pro životní prostředí to řekla jeho předsedkyně Balcarová. Voda na českém území podle ní mizí kvůli těžbě mnohem rychleji, než se očekávalo. Za čtyři až pět let by místní obyvatelé mohli být na suchu. Těžba v hnědouhelném dole mezitím stále pokračuje, a to i přes zákaz Evropské komise.

Podle ministra Brabce by se česká strana velmi ráda dohodla, ale za jasných podmínek, které nebudou jen o finanční kompenzaci, protože ta vodu nenahradí. Jedná se prý každý týden, důležité je ale podle něj vyřešit kompenzace v případě, že by polská strana neplnila podmínky, jako je výstavba stěny bránící odtoku vody do dolu nebo zemního valu. „Polské straně jsme jasně řekli, že bohužel po těch letech, kdy s námi nejednali jako rovný s rovným, nemáme důvěru v to, že by to bez kompenzací byli ochotni plnit,“ sdělil ministr.

Balcarová uvedla, že se jednání s polskou stranou vedou intenzivně, detailní informace ale nemá. Podle ní se očekávalo, že dohoda bude v rámci týdnů, teď to jsou ale měsíce a vše směřuje k tomu, že to bude trvat ještě déle. Dochází podle ní přitom k razantnímu poškozování životního prostředí na české straně a těží se 24 hodin denně. „Jedna věc je mezinárodní dohoda, na kterou budeme ještě čekat. Druhá věc je stálé poškozování životního prostředí a úbytek vody. Na to může také ministerstvo životního prostředí reagovat přímo u Evropské komise,“ sdělila.

Spory s odborníky

Podle ministra se polská strana snaží ze svého pohledu posudky a odborné závěry zpochybňovat. Připomněl ale historickou zkušenost, kdy k velkému úbytku podzemní vody na české straně při přetěžení došlo. Balcarová sdělila, že ministerstvo životního prostředí údajně dlouho tvrdilo, že nemůže nic dělat ohledně žaloby, a začalo jednat až na popud výboru pro životní prostředí.

V pořadu vystoupil i ředitel České geologické služby Zdeněk Venera, podle něhož je vliv těžby na zásoby vody jednoznačný. S polskou stranou ale spolupráce není ideální, tamní odborníci jsou prý „na straně svého státu“.

„Částečná shoda tam v něčem je, ale v něčem máme rozhodně rozpory, vázne i předávání dat. Nicméně díky předběžnému opatření Evropského soudního dvora došlo k posunu, že máme dohodu o tom, že data se budou předávat a že bude zpracován společný hydrogeologický model,“ sdělil Venera. Podle Brabce se česká pozice a intenzita tlaku nezmění ani po volbách, Balcarová by postupovala razantněji.

Vyšetřování katastrofy na Bečvě

Poslanci z výboru pro životní prostředí se ve středu kromě dolu Turów věnovali také postupu vyšetřování ekologické katastrofy na řece Bečvě loni v září. Ve středu státní zástupce zamítl stížnost společnosti Energoaqua a jejího majitele proti trestnímu stíhání. Firma spravuje areál bývalé Tesly a zajišťuje v místě i čištění odpadních vod. Ty odcházejí kanálem, který ústí do Bečvy. A právě tudy se podle policistů kyanidy do řeky dostaly. Opírají se přitom o posudek znalce.

Tuto vyšetřovací verzi ale považují někteří rybáři a vědci za nesmyslnou. Upozornili na to, že první ryby začaly hynout až po více než třech kilometrech od vyústění kanálu. Udělali proto pokus –⁠ na stejném místě vylili do Bečvy solný roztok a zaznamenávali, jak se ve vodě chová. Potvrdilo se, že se látka rozptýlila po celé šířce řeky už po šesti stech metrech. Tímto experimentem se v srpnu začala zabývat inspekce životního prostředí.

Brabec k otázce, proč ani po roce není známý viník, sdělil, že by na ni měli odpovídat vyšetřovatelé, policejní prezident nebo ministr vnitra. Vyšetřování se podle něj posouvá, zmíněné pokusy jsou podle něj „neuvěřitelné“. Nejsou totiž podle něj založené na všech údajích a poznatcích, měřeních a výsleších, které má policie. Sám prý věří v nezávislost a schopnost vyšetřovatelů.

V Balcarové vývoj vzbuzuje pochyby a nediví se, že po viníkovi pátrají i jiné subjekty. Politička upozornila, že na začátku kauzy podle ní byly nesrovnalosti v odběru vzorků, které se ztratily nebo se odebíraly pozdě. Česká inspekce životního prostředí podle ní také zatajovala informace. Vyšetřovací komise se prý chystá zveřejnit výsledky svých zjištění, ale v samotném vyšetřování bylo tolik chyb, že se nemá o co opřít.